UBORAK – PRVORAZREDNO POLITIČKO PITANJE Iz SDA pozvali Grad Mostar da se žurno pronađe nova lokacija za odlaganje otpada

Stranka demokratske akcije Mostar – sjever u priopćenju za javnost apelirala na sve nadležne institucije, a prije svega na Gradsku upravu Grada Mostara da “uvaži opravdane argumente svojih građana iz naselja Vrapčići i Bijelo Polje”.

Iz ove stranke navode kako su građani još prije više mjeseci upozoravali na određene nepropisne aktivnosti, a ponajviše nepropisno odlaganje otpada svih vrsta, kojem nije mjesto na jednoj ovakvoj sanitarnoj deponiji,” što samo po sebi nanosi ogromnu štetu našoj lokalnoj zajednici – Gradu Mostaru, ali i svim građanima, a najviše mještanima navedenih naselja te direktno utječe na zdravlje i normalan život”.

”Stranka kojoj pripadamo se konzistentno zalaže za vladavinu prava i zakona, te u skladu s tim pozivamo Grad Mostar da poštuje pravosnažno i konačno Rješenje izdato od nadležnog ministarstva – Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH, te poduzme sve zakonom predviđene mjere za rješavanje ovog problema”.

Slijedom navedenog, uvažavajući činjenicu da s područja Grada Mostara treba ukloniti nagomilani komunalni otpad nastao uslijed višednevnog neodvoza od strane komunalnih poduzeća, iz SDA Mostar pozvali su sve razine vlasti (županijski, federalni, državni) da u skladu sa svojim mogućnostima Gradu Mostaru osiguraju neophodnu financijsku pomoć u vidu subvencioniranja troškova odvoza i deponiranja komunalnog otpada na neku od deponija iz okruženja s kojim bi Grad Mostar zaključio ugovor o deponiranju komunalnog otpada.

Iz SDA navode kako je još prije više mjeseci potpisan Sporazum između gradskih vlasti i predstavnika građana o potrebi provođenja aktivnosti na iznalaženju nove lokacije za deponiju, ali do sada skoro ništa nije poduzeto po potpisanom sporazumu, te su ovim putem pozvali Grad Mostar da HITNO postupi po zaključcima iz navedenog sporazuma.

Pozvali su i nadležno Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH na aktivno sudjelovanje u rješavanju navedenog problema.

”Posebno naglašavamo da Stranka demokratske akcije Mostar – sjever u potpunosti podržava rad policijskih službenika i cijeni njihov angažman, te iste poziva na korektno postupanje prema građanima koji mirnim i nenasilnim okupljanjem traže normalan i dostojanstven život uz uvažavanje interese građana s ovih prostora”, navodi se u priopćenju.

Apelirali su na sve strane, da se dijalogom i međusobnim uvažavanjem, jedino može doći do adekvatnog, sustavnog i dugoročnog rješenja po ovom pitanju.

Političko pitanje, pokušaj destabilizacije Hercegovine

Situacija oko deponije “Uborak” postala je prvorazredno političko pitanje preko kojega se želi destabilizirati Hercegovinu. Izravno se time željelo postići da se Mostarci, baš za Boži, guše o smeću o čemu je HMS već pisao.

Pitanje je zašto Deponiji nije izdana nova okolišna dozvola i kome je u interesu da Mostarci dočekaju božićne i novogodišnje blagdana gušeći se u smeću.

Bespravna gradnja uz Uborak

Po ustaljenoj matrici, nakon kraćih zatišja, u javnosti se redovito pojavljuju senzacionalističke priče koje govore kako deponiju Uborak treba zatvoriti i premjestiti zbog štetnih supstanci koji se na nju odlažu te zbog utjecaja na lokalno stanovništvo.

Podsjećamo da je ova regionalna deponija u rad puštena 1960. godine. Ogromna većina građana koji žive uz deponiju svoje je kuće izgradila bespravno, a sada ti isti građani blokiraju dva važna projekta – nastavak razvoja deponije Uborak i izgradnju Koridora Vc koji treba proći uz samu deponiju.

Smeće upropastilo EPK 2024?

Očito je da postoje interesne skupine kojima je stalo da se Mostar i Hercegovine ne razvijaju pa preko stanovnika koji žive uz deponiju ostvaruju svoje partikularne političke ciljeve.

Prvo je u javnost plasirana priča o prisustvu kancerogenog piralena na Uborku, koji je, kako kažu, sastavni dio mulja na pročistaču otpadnih voda. Nakon toga su relevantne institucije iz Zagreba, Češke i Sarajeva potvrdile da nema govora o prisustvu nedopuštene količini piralena.

Upućeni tvrde da je upravo blokada Uborka, zbog koje su mostarske ulice bile zakrčene smećem u najvrućim ljetnim danima, odgovorna za to da Mostar nije dobio titulu Europske prijestolnice kulture za 2024. godinu.

Nejasno zašto FMOiT ne izdaje okolišnu dozvolu

Nejasno je zašto Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne produžuje okolišnu dozvolu mostarskoj deponiji. Stručnjak za okoliš koji je upućen u događanja oko mostarske deponije ističe da je sasvim nelogično da se rezervirani prostor od cca 12 hektara od strane FMOiT-a ne smatra dijelom JP Deponija, na koje po potrebi treba dograđivati nove odlagališne površine, građene prema najstrožim zahtjevima za takve objekte. Ističe da je sav prostor unutar ograde poduzeća je „deponija“.

Stručnjak tvrdi da je deponija dostavila zahtjev za obnovu Okolišne dozvole tijekom rujna (cca 300 stranica s prilozima) u kojima je detaljno opisan rad JP Deponija. Ističe da su potrošene velike svote novca da se uradi traženi konstantni višegodišnji monitoring voda, tla, buke itd., od strane akreditirane i ovlaštene ustanove i utvrđeno je da s ukupnog prostora „deponije“ nema nedozvoljenog djelovanja na sastavnice okoliša.

Uloga komšićevca Džubura

U skupini onih koji javnim istupima daju do znanja da im je stalo da Uborak bude blokiran je i Komšićev parlamentarac (zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH) Ahmet Džubur koji je nedavno mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića optužio za „urotu protiv građana sjevernog dijela grada kojega želi trajno kontaminirati.“/HMS/

Najnovije

LJUBUŠKI

Godišnjica pogibije četvorice pripadnika HVO-a iz Ljubuškog

U organizaciji udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja grada Ljubuškog, danas 14.kolovoza, obilježena je godišnjica stradanja hrvatskih branitelja Slavka Dugandžića, Ante Ereša, Mladena Ereša i...