U ZDŽ dogovoreno formiranje vlasti bez HDZ-a i SDA

Predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisnog bloka danas su održali zajedničku konferenciju na kojoj su potpisali dokument koji i službeno predstavlja formiranje većine u Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ) bez  relativnog pobjednika izbora u ovoj županiji SDA koja je osvojila 11 mandata i HDZ-a koji je okupio i ostale stranke HNS-a i osvojio 3 mandata.

Stranci za BiH iz središnjice  je naređeno da ne potpisuje današnji dokument, zbog čega se njihov potpis nije našao na današnjem dokumentu, iako je njihov predstavnik u Skupštini ZDŽ danas bio prisutan u Zenici, piše Klix.ba.

U današnjoj zajedničkoj izjavi predstavnici ovih šest političkih stranaka zahtijevali su hitno zaustavljanje svih aktivnosti zapošljavanja u ministarstvima  Zeničko-dobojske  županije i drugim ustanovama, kao i Šumsko-privrednom društvu ZDŽ.

Predsjednik županijskog  SDP-a Senaid Begić je kazao da SDA nije u mogućnosti skupiti minimalnu većinu za Skupštinu ZDŽ, zbog čega su oni kao alternativa pokrenuli aktivnosti na formiranju većine u Skupštini ZDŽ.

Bez SDA i HDZ-a

“Oni su za stol uspjeli dovesti samo HDZ, što je pokazatelj da nisu u mogućnosti formirati većinu u Skupštini ZDŽ. S obzirom na to da oni nisu uspjeli, a rezultati izbora su objavljeni prije dva dana, Skupština ZDŽ mora održati svoju prvu sjednicu, s obzirom na to da snosimo odgovornost za političke procese u ZDŽ smo ponudili alternativu. Ona se ogleda u zajedničkim principima i okvirima djelovanja skupštine većine u naredne četiri godine”, kazao je Begić te dodao da nitko još uvijek nije razgovarao o raspodjeli ministarstava:

“Ovim činom šaljemo poruku da smo politička alternativa trenutnoj vlasti u ZDŽ. Naš čin potpisivanja nosi jasnu poruku i mogu samo reći da nas čeka mnogo posla. Ponosan sam što svo ovo vrijeme nijednog trenutka nismo razgovarali o raspodjeli pozicija, ministarstava, uprava ili bilo čega što treba doći kasnije. Temelj našeg okupljanja je povjerenje”, objašnjava Begić.

Predsjednica ŽO DF ZDŽ Alma Kratina je kazala da ovim činom i dogovorom da ovo bude stabilan blok daju do znanja da žele promijeniti matricu političkog ponašanja.

“Mi smo 2014. godine, kada smo imali priliku biti u vlasti, došli u situaciju da ne pristajemo na matricu političkog ponašanja čiji centri moći preuzimaju benefite samo na svoja leđa i rade u svom interesu. Ovim dajemo dobar temelj za naredno razdoblje i šaljemo jasnu poruku da je ovo pravi put za iskrenu energiju i osnaživanje povjerenja”, kazala je Kratina.

Dokument koji su potpisali predstavnici šest političkih stranaka sastoji se od 29 principa i okvira djelovanja skupštinske većine s naglaskom na poštivanje Zakona i natječajne procedure pri zapošljavanju, prava radnika, reviziju poslovanja, povećanje transparentnosti, reformu i depolitizaciju znanosti i obrazovanja te veća proračunska izdvajanja, borbu protiv korupcije, izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uz pravedniju zastupljenost ZDŽ u ukupnoj raspodjeli i reformu socijalne politike, piše Klix./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

IZBORI ZA HRVATSKI SABOR

Sva biračka mjesta uredno otvorena

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle...