HRVATI NAPUSTILI SJEDNICU

U Zastupničkom domu PBiH “ozakonili” sarajevsku istinu- postoje samo žrtve ustaškog režima, druge žrtve ne postoje niti ih se smije komemorirati

Nakon stanke u zasjedanju, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su raspravu i potom i usvojili Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut kao i zastupnika Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašističku tradiciju bh. naroda.Rezolucijom se pored izražavanja poštovanja svim žrtvama ustaškog režima traži i zabrana komemoriranja žrtava Bleiburga na teritoriju BiH,

Pauzu je tražio zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kako bi se sastao Kolegij u proširenom sazivu i razmotrili da se izmjeni ova točka i da glasi Prijedlog odluke o prihvaćanju rezolucija i deklaracija Vijeća Europe i Europskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina svih totalitarnih režima u 20. stoljeću, kako fašističkih i nacističkih tako i komunističkih.

Kako poslije pauze to nije učinjeno on je predložio izmjenu te točke dnevnog reda, a utemeljene je našao u činjenici da su predlagači izmijenili tekst rezolucije.

Tijekom rasprave zastupnik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da ne može vjerovati da se u BiH 75 godina od Drugog svjetskog rata još uvijek raspravlja o tom pitanju, kada su zločinci identificirani i kada je jasan karakter tog rata.

Ne spori kaže da je bilo i onih koji su se izjašnjavali kao antifašisti, a činili su zločine i on se kao antifašista u njihovo ime se ispričava, ali se pita hoće li to učiniti i oni koji su držali koncentracijske logore.

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Borjana Krišto je u svom izlaganju osudila medijsku i političku hajku na katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića u Sarajevu te okarakterizirala ovu rezoluciju kao pokušaj da se misa za nevine žrtve blajburške tragedije prikaže kao provokacija i pokušaj rehabilitacije ustaštva, a zapravo je ništa drugo doli vrijeđanje vjerskih obreda, ograničavanje slobode vjeroispovjesti, narušavanje temeljnih ljudskih sloboda pa samim tim i pokušaj zabrane na sjećanje na nevine žrtve. Ovih dana se, kako je upozorila, u Sarajevu udarilo na autonomiju katoličke crkve i na vjerske slobode i osjećaje kako pojedinaca tako i cijelog hrvatskog naroda. Naglasila je da žrtve svih totalitarnih režima imaju pravo na pijetet.

Također naglasila je kako je zapravo pozadina predložene rezolucije napad na održavanje mise za žrtve Blajburga te je još jednom podsjetila na temeljni ugovor između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine a u kojem između ostalog BiH priznaje Katoličkoj crkvi, i njezinim zajednicama bilo kojega obreda, slobodu vršenja njezina apostolskog poslanja, posebno u onome što se odnosi na bogoštovlje, upravu, učiteljstvo i djelatnost društva. Kazala je i kako je namjera ovakvih tema zapravo da se skrene tema sa afera respiratori, diplome i drugih.

Zastupnik Predrag Kožul u obraćanju je rekao kako samoprozvani antifašisti prijete ISIL-ovskim metodama. Podsjetio je da su zastupnici HDZ BiH u proteklom mandatu pokušavali na dnevni red staviti rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Europe o osudama svih totalitarnih režima u Europi. Također je podsjetio na osudu komunističkih kao i fašističkih i nacističkih režima od strane EU te kazao kako ne postoji snaga u BiH društvu pa ni u PS BiH da se jasno distancira od komunističkih zločina.

Obilježavanje tragedije obilježava se dugi niz godina u četiri zemlje i tek sada je problem obilježavanje u Sarajevu.

Nikola Lovrinović kazao je kako država nema pravo raspravljati o nakani mise te je ova rezolucija pokušaj discipline hrvatskih zastupnika i nametanje krivnje Hrvatima za zločine NDH. Podsjetio je da režim NDH nije bio izraz demokratske volje Hrvata u tadašnje vrijeme te upitao je li vrhunac antifašističkog Sarajeva borba protiv održavanje mise s 20-ak vjernika.

Istaknuo je kako se o zločinima NDH priča zadnjih 50 godina, ali se o zločinima komunizma ništa nije smjelo govoriti kako tada tako izgleda i danas, te iz tog razloga ne želi sudjelovati u raspravi o rezoluciji sa ovakvim nazivom nego se zalaže za raspravu o svim totalitarnim režimima. Mijo Matanović podsjetio je da je misa najuzvišeniji čin vjere a ova je prikazana za žrtve pobijene bez suda i pokopane bez groba. Ocijenio je da ovakav tekst predložene rezolucije služi u jednodnevne političke svrhe te je izrazio žaljenje što zbog epidemije COVID-19 nije bio u mogućnosti nazočiti svetoj misi. Na kraju je kazao kako uz poštivanje svih žrtava totalitarnih režima a naročito žrtava komunizma ovakvu rezoluciju neće podržati.

Zastupnica Darijana Filipović ukazala je na sve vidljiviju pojavu ekstremizma u političkom javnom diskursu koja je stvorena ovih dana oko slavljenja svete mise. Ocijenila je to posebno opasnim jer se ne radi o pojedinačnim pojavama nego sveprisutnijem obračunavanju sa neistomišljenicima kroz pokušaj da se stigmatizira i etiketira cijela jedna vjerska skupina katolika i hrvatskog naroda. Pozvala je da se snažno odupremo narativu totalitarizma koji se danas očituje u stalnom stvaranju tenzija i sukoba unutar Bosne i Hercegovine./HMS

Najnovije

SARAJEVO

KONAKOVIĆ – SZIJJARTO: Mađarska želi ubrzanje europskog puta BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjártom, s kojim...