U Zagrebu obilježena obljetnica vareškog lista „Bobovac“

U petak, 1. ožujka 2024. godine u prepunoj dvorani HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu svečano je obilježeno 30 godina i 350-ti broj vareškoga mjesečnika Bobovac.

Na početku predstavljanja lista Bobovac u ime domaćina sve prisutne pozdravio je Damir Krešić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, izrazivši zadovoljstvo što može ugostiti predstavnike lista Bobovac i varešake koji su svoj profesionalni i obiteljski život nastavili u Zagrebu i drugim mjestima Hrvatske.

Damir Krešić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu

Nakon pozdravnog govora Mihaela Lekić pročitala je tekst o povijesti lista Bobovac od ideje za njegov nastanak, ljudima uključenim u njegovoj realizaciji od ratnih godina pa sve do današnjeg jubilarnog 350.-tog broja.

Mihaela Lekić

Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo je ključnu ulogu u osnivanju lista Bobovac, konkretno Podružnica Vareš. Kao što je poznato, središnjica i sve podružnice Napretka su se ugasile 1949. zbog tadašnjeg političkog režima, a njegovom obnovom 1990. događale su se brojne obnoviteljske skupštine Napretka uključujući i onu u Varešu. U Varešu se obnova događa u teškim uvjetima, a glasilo se nametnulo kao prirodna opcija budući da je cilj bio informiranje i povezivanje raseljenih vareških Hrvata koji su nakon pada grada bili potpuno raspršeni.

Tako je utemeljen list vareških Hrvata, mjesečnik za kojeg je odlučeno da ponese ime “Bobovac”. Smatralo se da je simbolika tog imena snažna i prikladna povijesnom trenutku.

Bobovac je najznačajniji grad srednjovjekovne Bosne. Prijestolnica bosanskih kraljeva, mjesto gdje se čuvala kraljevska kruna. Ukratko, simbol državnosti. U srednjem je vijeku imati Bobovac u rukama značilo vladati Bosnom.

Već u prosincu 1994. utvrđuje se koncept i pripremaju se prilozi za prvi broj lista “Bobovac” koji je svjetlo dana ugledao 15. siječnja 1995. godine. Bilo je to vrijeme u kome se još uvijek prebrajalo poginule branitelje pa je razumljivo što je u listu tada prevladavalo domoljubno pisanje.

Naslovnica lista je svjesno zadržana u staromodnoj grafičkoj formi. S jedne strane se nalazi logo HKD Napredak, a s druge strane likovni prikaz zvona s crkve na kraljevskom Bobovcu. To zvono se danas nalazi u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, a sačuvano je jer su ga stanovnici prije osmanske provale u grad (1463.) skinuli i zakopali kako ne bi bilo pretopljeno za izradu janjičarskih topova. Zvono je iskopano tek 500 godina kasnije, to jest 60-ih godina prošlog stoljeća prilikom arheološkog istraživanja.

Prvih 10 brojeva “Bobovca” uredio je Zvonimir Stjepanović nakon čega odlazi živjeti u Split. Od 11. do 114. broja, dakle 103. izdanja, urednik je bio Čedomir Jelić, od  svibnja 2004. Sve do danas glavni je i odgovorni urednik Mladenko Marijanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img