SMRT NAČELNIKA

U Ustikolini novi izbori, za Travnik se još ništa ne zna

Održat će se prijevremeni izbori u Ustikolini, nakon što je Esed Radeljaš, načelnik te lokalne zajednice, preminuo od posljedica zaraze virusom korona, dok još nije donesena odluka o tome tko će biti na čelu Travnika, gdje je Mirsad Peco umro na dan izbora, na kojima je pobijedio u utrci za načelnika.

“Kada je riječ o Ustikolini, trebamo prvo dobiti službenu obavijest i dokaz o smrti izabranog načelnika. Nakon toga donosi se odluka o prijevremenim izborima s uputstvom o rokovima”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Središnjeg izbornog povjerenstva BIH.

Kako su dodali, sve aktivnosti se provode kao i kada je riječ o redovnim izborima, samo su rokovi kraći.

“U ovakvim situacijama, od dana raspisivanja izbora, oni se održavaju u roku od 60 dana”, kazali su iz SIP-a.

Povodom smrti Radeljaša u Ustikolini je za proglašen Dan žalosti, koji će biti obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na svim općinskim ustanovama i poduzećima, a građani i tvrtke su dužni da svoje ponašanje, odnosno aktivnosti, usklade s ovom odlukom.

Radeljaš je u 63. godini preminuo u ponedjeljak u Općoj bolnici u Sarajevu, gdje je bio hospitaliziran više od 20 dana.

Na izborima u studenom, kao kandidat Stranke za bolje Goražde, izabran je za načelnika Ustikoline sa 490 glasova, odnosno 44,46 posto glasova. S osvojenih 10.343 glasa, odnosno 45,07 posto,

Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), izabran je za načelnika općine Travnik na lokalnim izborima koji su održani 15. studenog 2020. godine, kada je Peco i preminuo.

“U vezi sa Travnikom još nije donesena odluka”, rekli su za “Nezavisne novine” iz SIP-a.

Podsjetimo, stranačke kolege Pece rekle su ranije da je jedino prihvatljivo i logično organiziranje prijevremenih izbora u ovoj opžini, dok su iz HDZ BiH, čiji je kandidat Goran Pejaković s osvojenih 6.946 glasova drugorangirani na izborima, kazali da bi jedno od rješenja moglo biti da se upravo Pejakoviću dodijeli mandat.

Inače, kada je riječ o kandidatima za načelnika Travnika, osim Pece, za kojeg je bio koban virus korona, preminuo je još jedan. Savez za bolju budućnost potvrdio je da je 30. studenog prošle godine iznenada umro njihov član Elvedin Kanafija, koji je također bio kandidat za travničkog načelnika, a osvojio je 1.232 glasa. Dok Travničani čekaju odluku SIP-a, na čelu ove lokalne zajednice i dalje je Admir Hadžiemrić (SDA).

On je prvi put za načelnika općine Travnik izabran na izvanrednim izborima 2011, a godinu kasnije, na lokalnim izborima, ponovno dobiva povjerenje građana. Građani su ga za načelnika izabrali i na lokalnim izborima 2016. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije