HKD NAPREDAK

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena Napretkova izložba PULS

Sinoć, 3. prosinca 2020. godine u 19 sati, a u sklopu Napretkovih božićnih dana s kojima se ide u susret najradosnijem i najsvjetlijem katoličkom blagdanu Božiću, u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine,  uz poštivanje svih epidemioloških mjera upriličeno je otvorenje izložbe umjetničkih djela nastalih u projektu PULS – Posavski Umjetnički Likovni Simpozij. Petnaest umjetnika: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković predstavilo se s ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS. Radovi su nastajali tijekom 2018. i 2019. godine.

Samo otvorenje izložbe koja je postavljena organizirano je kao pretpregled izložbe za manji broj pozvanih gostiju i novinara, ali što nikako ne umanjuje vrijednost, trud i rad kako nastalih djela, tako i svega onoga što Napredak oduvijek, pa i u najtežim vremenima radi.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu/Modriča. Zakladu i kao i PULS vodi Slavica Mijić Lukač. Otvorena kuća je zaklada Napretkove Središnje uprave i postoji 20 godina. Dobivena je i obnovljena jedna od najstarijih škola (1885. g.) u Bosni i Hercegovini. Dosad su unutar Otvorene kuće organizirane različite radionice i skupovi. Zaklada posjeduje i dva voćnjaka s oko 3.500 voćki.

Jedan od projekata Zaklade je i PULS pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Ovom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača – 30 godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Simpozij iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, usmjeren je na praćenje i bilježenje hrvatske ovovremene vizualnosti, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, s ciljem duhovne revitalizacije i boljeg istrajavanja ratom oskrnavljenog i gotovo odbačenog prostora Bosanske Posavine.

S pravom se može reći kako je upravo ovaj simpozij jedini kucajući PULS pomalo zaboravljene, ljepotice Posavine i onaj koji je iz godine u godinu oživljava, dajući joj krila i nadu.

ŽUTA BOJA kao zaštitni znak PULS-a “izabrana je kao putokaz prema slobodnom pristupu emocijama.Emocionalno poticajni karakter ove boje otvorio je u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu pozornicu na kojoj simultano egzistiraju raznolike likovne paradigme. 

Otvorenje izložbe moderirala je Napretkova tajnica Ivana Lukić, a nazočnima su se obratili i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak dr. sc. Nikola Čiča, počasni predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić i ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Mnogi su željeli doći ali su nažalost bili spriječeni zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, no, ipak su otvorenju nazočili slikar Miroslav Šetka, predsjednica Udruge likovnih umjetnika Napredak Hiba Mustafić, predsjednik Napretkovog Stegovnog suda mr. don Luka Brković, predsjednik Vlade Sarajevske županije Mario Nenadić i brojni mediji. Nazočila je i nekolicina onih koji unatoč trenutnoj pandemiji i sami žele osjetiti svaku onu emociju utkanu u prezentirana djela, te na taj način, vođeni upravo ljubavlju prema umjetnosti i kulturi pobjeći od planetarne okovanosti i na svojevrstan način odati počast ljepšem i boljem vremenu kojem se nadamo i kojem stremimo, nekom žutom i suncem okupanom sutra.

Nažalost spriječeni pandemijom nisu bili u prilici nazočiti otvorenju organizatorica izložbe Slavica Mijić Lukač i umjetnički voditelj PULS-a,  akademski slikar Ante Kajinić.  Prof. Kajinić ipak nije dozvolio da pod maskom ostane njegovo viđenje, uspomene na nastanak projekta, ali i zahvalnost svima onima koji su prepoznali umjetnički dijaloški napor kroz ovaj Simpozij u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu kraj Modriče u Bosanskoj Posavini. Obraćanje g. Kajinića preneseno je u cjelosti, a ovaj vrijedni umjetnik i voditelj između ostalog je napisao:

„Umjetnički projekt Posavski umjetnički likovni simpozij (po početnim slovima riječi-PULS) nastao je u razgovorima voditeljice Otvorene kuće u Garevcu, kraj Modriče u Bosanskoj Posavini, gospođe Slavice Mijić Lukač i Ante Kajinića, akademskoga slikara, tijekom 2017. godine. Otvorena kuća u mjestu Garevac zaklada je Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, smještena u obnovljenoj staroj školi, donatorskim sredstvima, a u cijelom tom poslu važan prinos je dao i tadašnji predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak, prof. dr.sc. Franjo Topić. Zamišljeno je da to bude kuća dijaloga, konstrukcije kulture mira, reda i svakoga prosperiteta, kojih nikada neće biti dostatno u kompozitnoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Odlučili smo da taj strpljivi i delikatni posao započnemo likovnom umjetnošću, pa me je gospođa Slavica Mijić Lukač zamolila da preuzmem ulogu umjetničkoga voditelja cijeloga zamišljenoga projekta. Odustali smo odmah od toga da to bude još jedna umjetnička kolonija, na što je i struka i javnost već naviknuta. Zamislili smo da to bude umjetničko događanje dubljih temelja i da ima odlike poučavajućega bilježenja i dokumentiranja, jer smo bili vođeni franjevačkom maksimom: zabilježi pa će i Bog zapamtiti! Stoga smo na već održana dva PULS-a sve dokumentirali, katalogizirali, preveli na engleski, stručno valorizirali. U tom poslu, uz umjetničkoga voditelja, svoj prinos su dali slikar Josip Mijić i djelatnici Napretkovog kulturnoga centra u Zagrebu. Tako je, dakle, nastao Posavski umjetnički likovni simpozij (PULS).

Govoreći u svom obraćanju rekao je i to kako je uporište odavno našao u tradiciji, korijenima  i u medijevalnoj umjetnosti stećaka, tako autentičnoj za zemlju Bosnu i Hercegovinu.

„Stećci su bili oblik konzistentne umjetnosti. Kako je zemlja Bosna i Hercegovina kompozitna gotovo po svim značajkama, prirodno mi se iznjedrila zamisao da na predmetnome umjetničkome Simpoziju pratimo segment hrvatske vizualne umjetnosti u zemlji Bosni i Hercegovini, ali i da to proširimo na njezin ukupni korpus. Pri tome sam se rukovodio promišljanjem mjesta započinjanja Simpozija i njezinih aktera, vođen antičkom životnom maksimom da treba pošteno živjeti, da ne treba nikoga i nikada dirati i da svakome, pa i sebi, treba dati ono što mu pripada. U promišljanju potrebe praćenja konzistentne, recentne hrvatske vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odlučio sam da to budu što je moguće mlađi  umjetnici. U okviru Simpozija, koji se održava svake godine u srpnju, u trajanju od tjedan dana, jedan dan je posvećen kolokviju sudionika na zadanu temu iz suvremene umjetnosti. Tako je u 2019. godini održan zanimljiv kolokvij na temu „Moć umjetnosti“, a u pripremi za 2021. godinu je kolokvij na temu „Tajna umjetnosti“ zaključio je Kajinić.

U prenesenom obraćanju Kajinić se zahvalio svim umjetnicima; dosadašnjim sudionicima PULS-a koji su na svojevrstan način dali i međunarodni karakter dolazeći iz gradova od Zenice, Mostara, preko Širokog Brijega, Čitluka, pa do Osijeka, Splita i Dubrovnika.

„Duboko uvjeren da činimo dobro djelo ovom izložbom za opće dobro zemlje Bosne i Hercegovine i Bosanske Posavine kao njezinoga opustošenoga dijela, u bremenitom vremenu, oblikom vizualne, umjetničke, duhovne revitalizacije imenovanim PULS-om, želim svima mir i svako dobro, uz nadolazeće blagdane.“. (Kajinić).

U znak zahvalnosti i u čast domaćinstva izložbi PULS-a, prezentiranoj u  ovoj renomiranoj Galeriji, onoj koja još od svog osnivanja 1946. godine, proučava i čuva preko 6.000 djela moderne i suvremene umjetnosti, uime Hrvatskog kulturnog društva Napredak darovana je slika upravo g. Kajinića, a koja će ostati trajno pohranjena u zbirci Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, te će i ona kao i sama Galerija, Napredak i Posavina ostaviti neizbrisiv trag u vremenu. Sliku je uime Napretka i PULS-a dodijelio predsjednik dr. sc. Nikola Čiča.

Nazočnima se najprije obratio ravnatelj Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović. G. Krsmanović je rekao kako mu je izložba PULS izuzetno draga, kao i sve ono što Napredak, napredno radi, a osobito je istaknuo naklonost ka svemu onome što dolazi iz Bosanske Posavine, tog posebnog i lijepog dijela BiH. G. Krsmanović je izrazio žaljenje zbog trenutne epidemiološke situacije zbog koje izložba PULS nije mogla biti otvorena i upriličena na način na koji to zaslužuje i bez ograničenja broja onih koji htjeli nazočiti.

Nakon Krsmanovića, nazočnima se obratio i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča. U svom obraćanju nazočnima dr. sc. Čiča je između ostalog rekao kako je izložba PULS nastala u Bosanskoj Posavini u sklopu Posavskog umjetničkog likovnog simpozija koji se već treću godinu zaredom održava u Napretkovoj Otvorenoj kući i kako  predstavlja samo dio onoga što će moći biti viđeno u okviru Napretkovih božićnih dana, a čija je središnja manifestacija Napretkov svečani božićni koncert koji će biti upriličen u Narodnom kazalištu u Sarajevu. Dr. Čiča je izrazio zahvalnost Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, njenom ravnatelju g. Krsmanoviću na gostoprimstvu i izuzetnoj suradnji, svim umjetnicima koji su sudjelovali u nastajanju izložbe, te svima onima koji su nazočili otvorenju izložbe, pa i u ovakvim izvanrednim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Nazočne je srdačno pozdravio i počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić koji je dao značajan doprinos u začinjanju i razvijanju ovog lijepog projekta Otvorene kuće koji je iznjedrio puno više od onoga što su posjetitelji sinoć imali prigodu vidjeti. Prof. Topić je izrazio zahvalnost svima koji su nazočili otvorenju izložbe PULS-a čija su djela nastala u lijepom Garevcu/Modriča, ali i žaljenje što istoj nije smio nazočiti veći broj ljudi od onog koji je propisan epidemiološkim mjerama. Istaknuo je i to kako je ova izložba jedna od preko 850 izložbi koje je Napredak priredio od obnove 1990. godine.

Prof. Topić je pustio da ponosna umjetnost govori sama za sebe, te je izložbu službeno proglasio otvorenom.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak poziva sve zainteresirane da posjete ovu izložbu tijekomradnog vremena Galerije (pon-čet od 10:00 do 14:00 sati, pet-sub od 10:00 do 20:00 sati), a koja će biti dostupna i vidljiva od 3. do 17. prosinca 2020. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije