Hrvatski Medijski Servis

U Tuzli otvorena izložba “Metamorfoza osobnog” autora dr. art. Mladena Ivešića

Hrvatsko kulturno društvo Napredak glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan organizatori su izložbe pod nazivom “Metamorfoza osobnog”, autora Mladena Ivešića, a koja je otvorena sinoć u Galeriji Kristian Kreković.

Ljubiteljima umjetnosti u Tuzli autor je predstavio ciklus sakralnih umjetničkih djela koja su nastala u okviru doktorske disertacije koju je odbranio, a kroz koju je obradio komparativni odnos crteža i boje u slici.

– U doktorskoj disertaciji sam sakralnoj tematici pokušao dati jedan svoj vlastiti doprinos. “Sakralne tematike su izuzetno prisutne kod umjetnika i izvan BiH i ona je stoljećima prisutna kod umjetničkih interpretacija. Svaka tema i kompozicija nudi nešto svoje i nešto novo. Ovisno o simbolici, svaki prizor može nešto novo dati, tako da sakralna tematika nudi umjetnicima nova rješenja i mogućnosti kroz koje se oni mogu izraziti i dati svoj vlastiti doprinos, istaknuoje autor izložbe.
Dr. art. Mladen Ivešić rođen je 8. srpnja 1980. godine u Galovcu (općina Maglaj). Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem na Širokom Brijegu pohađao je od 1999. do 2004. godine. Diplomirao je na slikarskom odjelu u klasi prof. Ante Kajinića. Godine 2006. završio je poslijediplomski studij Ars sacra na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu kod mentora prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana čime je stekao zvanje magistra Ars sacra. Doktorsku disertaciju pod nazivom “Koparativni suodnos crteža i boje u slikarstvu” obranio je na istoimenoj akademiji 2018. pod mentorstvom Ante Borisa Švaljeka.

Izlagao je na 17 samostalnih i preko 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na preko četrdeset kolonija. Suosnivač je Međunarodne likovne kolonije Maglaj-Novi Šeher. Autor je preko 50 javnih djela

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte