Hrvatski Medijski Servis

U Trebižatu održana 15-ta likovna kolonija „Trebižat“

U znaku stvaralačkog zanosa protekla je 15-ta po redu slikarska kolonija „Trebižat“, prenosi Radio Čapljina.

Kao i prethodne, kolonija je održana uz rijeku Trebižat u istoimenom naselju čapljinske općine. Za razliku od prethodnih saziva koji su bili ljetni, ovogodišnji saziv dogodio se u ranu jesen. S obzirom na vremenske prilike, ugodnih dvadesetak stupnjeva, ambijent – bogatstvo boja, mir, tišinu, čuli su se samo žubor rijeke i povremeni pjev ptica, većina sudionika bila je prezadovoljna novim terminom.

Boris Matić glumac dubrovačkog kazališta „Marin Držić“ koji nastavlja tradiciju svog oca Anđelka Matića, govoreći o ovogodišnjem sazivu kaže:

„Nastavljamo tradiciju, ovo je petnaesti saziv. Sudionici su standardno od Ploča do Mostara. Ove godine je dvanaest slikara, termin je jesenski jer je ljeto naprosto prebukirano kolonijama, bilo ih je nekoliko u okruženju, pa smo se odlučili za jesenski termin. Pored toga bile su i dugotrajne vrućine, a sada je tu i kolorit za pamćenje. Mislim da je ovaj izazovniji od ljetnog. Kažem, puno je kolonija ljeti, često su i višednevne, zatim dugotrajne vrućine, sve je to doprinijelo da se ovoga puta, odlučimo za jesenski termin. Izgleda da je to bio pun pogodak, jer je olakšan i rad umjetnicima. Mi smo tako u vremenima egzodusa naših ljudi, koji masovno koloniziraju neke druge, inozemne prostore, odlučili na jedan dan kolonizirali umjetnicima Trebižat, nadam se na zadovoljstvo mještana i baštine“, ističe glumac Boris Matić, te dodaje:

„Radovi nastali na koloniji bit će izloženi iduće godine, kada ćemo proslaviti petnaest godina djelovanja. Zahvalio bi Založbi Kralja Tomislava koja je naš stalni sponzor u zadnje vrijeme jedini, vjerno nas prati u našim kulturnim nastojanjima, ljeti kroz kazališna događanja, te likovnu koloniju. Ovo je umjetnička kolonija koja objedinjava kazališna i likovna događanja, nadamo se u dogledno vrijeme da ćemo je obilježiti nekim književnim sadržajem, večeri poezije, pa i nekim glazbenim događanjem…“.

Inače, umjetničku koloniju „Trebižat“ pokrenuo je Anđelko Matić, čapljinski likovni pedagog, a nakon njegove smrti tradiciju nastavlja njegova obitelj. Sudionici u pravilu su prijatelji, znanci i učenici pokojnog Matića, koji na jedan dan zaposjednu rijeku.

U radu 15-te po redu Likovne kolonije Trebižat“ sudjelovali su: Sretko Šutić, Živko Mustapić, Mirsada Mustapić (svi Opuzen), zatim Jure Jovica (Ploče), Valentina Crnčević (Metković), Dragan Kordić (Mostar), te čapljinski slikari i kipari Ante Brkić, Mišela Borac, Jelene Grgić, Mišel Stojanović, Trpimir Grgić i Ernesto Markota. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte