EUROSTAT

U travnju se stopa nezaposlenosti povećala na 7,3 posto

Stopa nezaposlenosti u eurozoni povećala se u travnju ove godine na 7,3 posto u odnosu na 7,1 posto u ožujku, uslijed blokade poslovnih aktivnosti izazvane pandemijom Covida-19, objavila je danas statistička agencija Europske unije Eurostat.

U travnju je također porasla stopa nezaposlenosti u EU na 6,6 posto s razine od 6,4 posto u ožujku, pokazuju podaci sa službene web stranice Eurostata.

Prema procjeni europskih statističara, u 27-članom bloku je u travnju bilo oko 14,08 milijuna nezaposlenih žena i muškaraca, od čega skoro 11,92 milijuna u eurozoni.

U odnosu na ožujak 2020, broj nezaposlenih u EU se povećao za 397.000 ljudi, a u eurozoni za 211.000.

Podaci pokazuju da je gubitak posla najviše pogodio mlade ljude, budući da je u eurozoni stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina u travnju porasla na 15,8 posto u odnosu na 15,1 posto prethodnog mjeseca. U EU je nezaposlenost mladih također zabilježila rast u travnju na 15,4 posto s razine u ožujku od 14,6 posto.

Nezaposlenost mladih je posebno akutna u nekim zemljama eurozone.

Primjera radi, u Španjolskoj je ona dostigla 33,2 posto u travnju, u Italiji je iznosila 20,3 a u Francuskoj 21,8 posto.

Podaci za Grčku nisu objavljeni za ožujak ili travanj, ali će vjerojatno biti još lošiji, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti u toj zemlji iznosila 35,6 posto u veljači.

Čak i u Švedskoj, koja nije uvela stroge mjere zabrane kretanja zbog pandemije, stopa nezaposlenosti mladih je dostigla u travnju 24,4 posto.

Njemačka, najveća europska ekonomija, objavila je ranije danas podatke o nezaposlenosti u svibnju, prema kojima je ta stopa porasla prošlog mjeseca na 6,1 posto u odnosu na 5,8 posto u travnju./Tanjug/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE

Europska pravobraniteljica traži odgovor je li Šuica radila pritisak na TV kuću

Europska pučka pravobraniteljica zatražila je od Europske komisije (EK) pojašnjenje u vezi s pritužbama anonimne osobe iz Hrvatske, nezadovoljne odgovorom EK-a o intervenciji potpredsjednice...