U tijeku sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, evo što je na dnevnom redu

Postavljanjem zastupničkih pitanja na koja su članovi Vijeća ministara BiH odgovarali odmah, usmeno, počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga uslijedilo je utvrđivanje dnevnog reda sjednice, na kojem se našao Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim izmjenama i dopunama zakona za 90 dana se pomjera rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima, koji bi u novom roku trebao biti operativan do 23. ožujka 2024. godine.

Istovremeno se uvode prijelazne odredbe u vezi s disciplinskim prekršajima uz neznatne tehničke korekcije pravnih termina radi lakše primjene u praksi.

Pred zastupnicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Predloženim zakonom vrši se prilagođavanje potrebama prakse i otklanjanjaju nedostaci uočeni u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Predloženi zakon usklađen je sa zahtjevima iz Protokola II Multilateralnog sporazuma o stvaranju Europske zajedničke zrakoplovne oblasti (ECAA) u pogledu naziva i organizacije djelatnosti.

Dopune zakona, između ostalog, osiguravaju pružanje usluga u zračnoj plovidbi na svim kontroliranim zračnim lukama u BiH, uključujući i aerodrome osnovane nakon stupanja na snagu Zakona.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma utvrdilo je usklađenost sa Ustavom i pravnim sustavom BiH, te podržala principe prijedloga ovog zakona.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je na sjednici Povjerenstva kazao da predloženim zakonom nastoje riješiti neke ključne, praktične probleme koji su se pojavili u praksi i uskladiti taj propis s drugim zakonskim propisima, ali isto tako uskladiti zakon s pravnom stečevinom EU.

Po njegovim riječima, jedan od prioriteta koje BiH mora uraditi na putu ka EU jeste i reforma javne uprave.

Ovim izmjenama i dopunama to pitanje nastojimo otvoriti i krenuti s poboljšavanjem Zakona o državnoj službi, naveo je ministar Bunoza.

Jedna od predviđenih točaka dnevnog reda je i Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o prijedlogu da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Denis Zvizdić, razmatra po skraćenom postupku.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao suglasnost, zastupnici će u drugom krugu glasati o tome hoće li predloženi zakon biti razmatran po skraćenom postupku.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je, na jednoj od ranijih sjednica kazao kako je riječ o jednom od prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koji zahtijeva da Bosna i Hercegovina, “jamči institucionalnu pravnu sigurnost svim građanima na teritoriji cijele države na način da se uspostavi pravosudno tijelo kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj BiH”.

– Pravosudno tijelo koje se u skoro svim zemljama Europske unije i u zemljama regije bavi ovim pitanjem je Vrhovni sud. Bosna i Hercegovina je jedina država u regiji koja nema Vrhovni sud na državnoj razini. Srbija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Slovenija su zemlje koje imaju svoj državni Vrhovni sud, kao posebno pravosudno tijelo koje ima kasacionu nadležnost, odnosno bavi se osiguranjem pravne sigurnosti svih građana na teritoriji cijele države, kroz kontrolu zakonitosti, ujednačavanje sudske prakse i odlučivanje po redovitim i izvanrednim pravnim lijekovima – naveo je Zvizdić tada.

Na dnevnom redu današnje sjednice bi trebalo da se nađe i više izvještaja, nekoliko zastupničkih inicijativa, te davanje suglasnosti za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, ugovora i memoranduma./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img