U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini. Rusi ne dolaze

Švicarska vlada je danas rekla da u ovoj fazi Rusija nije među 160 izaslanstava pozvanih na mirovne pregovore o Ukrajini koji će se održati u Švicarskoj sredinom lipnja. “Švicarska je uvjerena da Rusija mora biti uključena u taj proces”, priopćila je švicarska vlada. “Mirovni proces bez Rusije nije moguć.”

Švicarska vlada rekla je da je uvijek bila otvorena prema pozivanju Rusije, ali i da je Moskva opetovano isticala da nije zainteresirana za sudjelovanje na prvom samitu. Ruski dužnosnici ističu da je Švicarska usvojila europske sankcije protiv Moskve zbog invazije na Ukrajini i da prema tome nema kredibilitet kao neutralni posrednik.

Mirovni samit se održava na prijedlog Zelenskog

Švicarska je u siječnju objavila da će biti domaćin mirovnog samita na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.. Među pozvanim izaslanstvima su članovi skupine G7, G20, BRICS-a, EU-a, međunarodne organizacije i dva religijska predstavnika, objavila je švicarska vlada.

Cilj je da se dogovori okvir za trajni mir u Ukrajini te plan za sudjelovanje Rusije u mirovnom procesu. Razgovori će se održati 15. i 16. lipnja u resortu Buergenstock u kantonu Nidwalden u blizini Lucerna./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img