SIRIJA

U sukobima poginulo 23 ljudi

Dvadeset troje ljudi, među kojima osmero civila, poginulo je danas u Deri u najtežim borbama u toj pokrajini na jugu Sirije otkad su je prije tri godine osvojile režimske snage, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Deru, središte pobune protiv režima Bašara al Asada 2011., vladine su snage osvojile u ljeto 2018. No na temelju dogovora bez presedana pobunjenici su ondje mogli ostati, pa su se neki priključili vojsci ili su zadržali kontrolu nad dijelovima pokrajine.

Od tada taj sektor redovito potresaju napadi na snage režima.

U ratu u Siriji izginulo je gotovo 500.000 ljudi

Napetost je u četvrtak ponovo dosegnula vrhunac, dok se na tom području “vode najžešće borbe otkad je prešao u ruke režima”, ističe SOHR, navodeći da je među ubijenima i petero djece.

Borbe su se zametnule pošto je režim granatirao Deru al Balad, veliku četvrt u glavnome gradu koju drže bivši pobunjenici.

Suprotni tabor je uzvratio protunapadom i zauzeo više položaja režimskih snaga u pokrajini, zarobivši četrdesetak režimskih vojnika, navodi SOHR.

Ukupno su 23 osobe poginule u četvrtak u toj pokrajini na granici s Jordanom i Izraelom, koje čitavi dijelovi i dalje uživaju razmjernu autonomiju.

Među njima su najmanje osmorica vojnika i sedmorica pobunjenika, navodi SOHR.

U ratu u Siriji izginulo je gotovo 500.000 ljudi od 2011., a milijuni su morali napustiti zemlju./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...