MOSTAR

U SKB-u pacijentima besplatno mjerili očni tlak

Na Klinici za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, nakon tri godine pauze, obilježen je Svjetski tjedan glaukoma, koji se ove godine održava od 12. do 18. ožujka.

Veliki broj Mostarski i Mostaraca iskoristio je priliku za besplatan pregled i mjerenje očnog tlaka, bez narudžbe i uputnice.

Glaukom ili kako se često naziva “povišen očni tlak” vrlo je česta očna bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće, kako u svijetu tako i kod nas.

Današnjom akcijom dali smo doprinos obilježavanju Svjetskog tjedna glaukoma. Glaukom je kronična bolest koja pogađa očni živac i ako se pravovremeno ne otkrije i ne pođe liječiti može dovesti do sljepoće. Postoji nekoliko tipova glaukoma, a mi ovom akcijom nastojimo pronaći kronični glaukom koji može dovesti do sljepoće, izjavila je doktorica Irena Sesar.

Pacijenti često ne znaju da imaju glaukom jer je to bolest bez simptoma, a njezinim pravovremenim otkrivanjem mogu se spriječiti nesagledive posljedice. Redoviti pregled i kontrola očnog tlaka preporučuju se osobama koje spadaju u rizične skupine.

Riječ je o osobama koje obično nakon 45. godine života traže naočale za čitanje, osobama koje u obitelji imaju nekoga tko ima glaukom, osobe s visokom kratkovidnošću, osobe s dijabetesom, onima s povišenim krvnim tlakom i slično, istaknula je doktorica, dodavši kako ljudi trebaju otići na pregled čim osjete prve probleme s vidom.

Dr. Sesar je istaknula kako na glaukom, kao i na vid općenito, može utjecati stil života, odnosno loše životne navike poput pretjerane konzumacije alkohola i cigareta.

Jedna od pacijentica koja je iskoristila akciju i obavila pregled je 64-godišnja Anđa Marić.

Danas sam se pregledala, nalazi su super i sretna sam zbog toga. Za ovu akciju sam saznala preko medija, izjavila je Marić./FENA/HMS/

Najnovije

PREDVODIO MISNO SLAVLJE

Nadbiskup Vukšić posjetio župu Janjevo na Kosovu

Predsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, u utorak je posjetio župu sv....