U Širokom Brijegu predstavljen roman koji govori o škriparima

Roman “Orlovača” Marijana Mandića koji govori o škriparima predstavljen je u četvrtak navečer u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu.

O knjizi su govorili sam autor i prof. Ivan Vrljić, ujedno recenzent, a ulomke iz romana čitao je Ivan Dugandžić, piše Jabuka.tv.

Roman ‘Orlovača’ spada u pustolovne romane nalik Robinson Crusoe, autora Danijela Defoa. Glavni lik romana, Stojan, za sobom nosi peripetije ideološke narovi robokomunističke partije na jedan svirep i surov način. Riječ brutalan etimološki dolazi od jednog rimskog, hrabrog građanina, koji je uspio ugasiti despotsku vladavinu tadašnji buržoaski kraljeva.

Osim pripovjedne forme roman ‘Orlovača’ nosi pouku izražajne i moralne naravi. Nikada nemojte odustati od davanja sebe domovini. Davanja sebe domovini u rimsko doba značilo je davanje sebe očinstvu. Tako je ekvivalent domovini upravo očinstvo u silini moći i poštovanja. ‘Orlovača’ je taj međuprostor, Platonova pećina na kojoj sjene prijete poput neprijatelja na jedan perfidan, skrovit i nepoćudan način, osvrt je Vrljića na roman “Orlovača”.

Organizator je Narodna knjižnica Široki Brijeg.

Marijan Mandić rođen je i živi u Mostaru, do Domovinskog rata radio je kao srednjoškolski profesor, a u ratu je teže ranjen, zbog čega nosi trajnu invalidnost. Odlikovan je s više odličja Republike Hrvatske./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img