U Sarajevu upriličen svečani Božićni koncert

Tradicionalni Napretkov svečani Božićni koncert upriličen je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak organiziralo je koncert u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u BiH i Narodnim pozorištem u Sarajevu.

Na koncertu su nastupili orkestar Sarajevske filharmonije, jedan od najboljih talijanskih horova Coro Polifonico Cremonese te solistice Federica Zanello i Claudia Galanti uz dirigiranje maestra Federicoa Mantovania koji je ujedno i voditelj hora.

Kako su iz Napretka kazali, Božićni koncert postao je jedan od najljepših i najznačajnijih kulturnih događaja ne samo u Sarajevu nego i šire te su naglasili da događajima pred Božić žele graditi nove mostove među narodima i državama.

koncert bozic sa2

Članovi Coro Polifonico Cremonese upoznali su prije početka koncerta novinare o svom radu istaknuvši da je hor osnovan 1968. godine s ciljem proučavanja i širenja sakralne polifonije, posebno renesanse i baroka.

Ocijenili su da im je izuzetna čast što su putem Napretkovog koncerta doprinijeli ostvarivanju suradnje na kulturnom planu između BiH i Italije.

Predsjednik Napretka Franjo Topić kazao je novinarima prije početka koncerta da hor dolazi iz grada violina Cremona, a te violine se prave uglavnom od javora iz Bosne i Hercegovine.

– Ove godine je specifično to što se koncert održava u čast 20 godina kardinalske službe nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića. Također, mnoge podružnice Napretka posvetile su svoje programe djeci, posebno onoj koja pate u BiH i svijetu – istaknuo je Topić.

Na koncu godine ocijenio je da je Napredak i ove godine radio dobro i da je tijekom godine priredio između 350 do 400 manifestacija te je na kraju čestitao Božić i Novu godinu.

Kardinal Puljić je kazao da se Božić uvijek događa s pripravom te da je i ovaj koncert na svoj način priprava da se doživi Božić, a jedna od tih priprava je i umjetnost, kultura i duhovna glazba. Izrazio je nadu da će svi ovaj koncert doživjeti kao pripravu da što bolje dožive Božić.

Glazbenici su u Sarajevu, uz pratnju Simfonijskog orkestra Sarajevske filharmonije, izveli sakralne i božićne skladbe.

Kao i svake godine, prihod od koncerata namijenjen je Napretkovu fondu za stipendiranje “Ivo Andrić – Vladimir Prelog”.

Koncertu su prisustvovali brojni dužnosnici iz političkog, vjerskog i kulturnog života BiH te predstavnici diplomatskog kora u BiH./Fena/HMS/

Najnovije

U BLIZINI MOSKVE

Srušio se helikopter koji prevozi Putina

Helikopter koji je dio flote koja prevozi najviše ruske dužnosnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina, se srušio prilikom slijetanja kod Moskve. Helikopter Mil Mi-8 udario je...