U Sarajevu prosvjed protiv “fašističke agresije na Gazu”

U Sarajevu je danas organizirana mirna šetnja za Gazu, a više stotina sudionika poslalo je poruku podrške palestinskom narodu.

Sudionici prosvijedne šetnje su se najprije okupili kod Sebilja na Baščaršiji, a nakon toga su noseći transparente s natpisima “Zaustavite fašističku agresiju na Gazu“,“Gaza krvari svijet spava“, mirno krenuli prema Trgu djece Sarajeva simbolizirajući tako da u ovom trenutku ” u Gazi agresori ubijaju palestinsku djecu, kao što su ubijali i sarajevsku”.

– Izraelska agresija na Gazu u mubarek mjesecu ramazanu još jednom potvrđuje da ova cionistička umjetna tvorevina kontinuirano vrši politiku holokausta nad Palestincima više od 66 godina – kazao je okupljenima dr. Naser Nabil, iz Udruženja palestinske dijaspore u BiH.

Dodao je da je fašistička izraelska agresija na Gazu koja se događa ovih dana, samo pokazatelj onoga što bande doseljenika svakodnevno prakticiraju u različitim dijelovima Palestine, a to su paljenje, ubijanje i razaranje, daleko od očiju TV kamera i raznih medija.

Naglasio je da genocid nad palestinskim narodom još traje, te da je osnivanje države Izrael značilo protjerivanje oko dvije trećine autohtonog palestinskog stanovništva iz njihovih domova i s njihove zemlje, te da je izraelska agresija istovjetna nedavnoj agresiji na BiH.

– Danas smo se okupili u Sarajevu da dignemo svoj glas protiv barbarizma i divljaštva, protiv cionističke i fašističke politike Izraela i kažemo izraelskom agresoru milion puta: Prestanite! – kazao je Nabil.

Također je uposlenik Medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu Mirsad ef.Mešanović iz džemata Zabrđe kazao da su se građani okupili da daju podršku narodu Palestine, Gaze, i “mislim da je svakom jasno tko je agresor, a tko je žrtva, te što je državni terorizam koji nad Palestincima provodi državna izraelska vlast”.

– Genocidne tvorevine jedne druge podržavaju, a mi smo svjedoci koji su političari iz BiH dali podršku izraelskoj agresiji – kazao je Mešanović.

Mirnu šetnju za Gazu organiziralo je Udruženje Palestinske dijaspore u BiH i Udruženje građana “Svitanje”. /Fena”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

O IZVJEŠĆU VSTV U PARLAMENTU BiH

TEGELTIJA: Zastupnici ne razumiju podjelu vlasti

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija smatra da veliki broj zastupnika u Parlamentu BiH, osim na deklarativnoj ravni, suštinski ne...