U RS-u zabilježeno 35 napada na policajce, sredstva sile upotrijebili u 5.426 slučajeva

U Zvorniku je jučer uhićen muškarac inicijala S. J. iz tog grada zbog napada na policajca. S.J. je fizički napao policajce, koji su intervenirali nakon što je uputio prijetnje jednoj ženi.

Jedan policajac je zadobio tjelesne ozljede, nakon čega mu je ukazana liječnička pomoć u bolnici Zvornik.

Iz Policijske uprava Zvornik su osudili svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na policijske službenike i pozvali građane da se suzdrže od ovakvog ili sličnog ponašanja.

U RS je u prošloj godini evidentirano 35 napada na policijske službenike (za pet manje nego u 2016. godini), koje je počinila 41 osoba. U ovim napadima pet policijskih službenika je teže ozlijeđeno, a 25 lakše.

Razlozi i povodi napada na policijske službenike su u sedam slučajeva bili prilikom uspostavljanja javnog reda i mira, šest prilikom kontrole i reguliranja prometa, sedam tijekom lišenja slobode, dva za vrijeme legitimiranja…

Najčešće mjesto napada na policijske službenike su bili trgovi i ulice (u 60 posto slučajeva), a prema starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su osobe starosti preko 30 godina (53,7 posto), podaci su iz izvještaja o radu MUPRS-a u 2017.

Zbog napada je slobode lišeno 35 osoba i nad njima su upotrijebljena sredstva sile, protiv 34 napadača nadležnim tužiteljstvima su podneseni izvještaji, a protiv tri je izdat prekršajni nalog.

Pripadnici policije su u 2017. godini u 5.426 slučajeva upotrebili silu (u 2016. godini sila upotrebljena u 8.909 slučajeva), prema 5.436 osoba, najviše prilikom svladavanja otpora pri lišenju slobode (3.478)./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije