HRVATSKA

U Rijeci održan prosvjed protiv crvene petokrake na neboderu

Veći broj građana okupio se u nedjelju popodne u središtu Rijeke prosvjedujući protiv postavljanja umjetničke instalacije Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” na krov Riječkog nebodera.

Prosvjednici su nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija, temeljem saznanja da je došlo do okupljanja većeg broja građana, izašla na mjesto događaja te da tijekom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

“Ovo ruglo simbol je najvećeg zla”

Objašnjenje za prosvjed za Novi list dao je Predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić.

“Organizirali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvijezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se sjetiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova.

Foto: :Goran Kovacic/PIXSELL

Tu zvijezdu sad se opet gura i preferira. Nedavno je podignuta kaznena prijava protiv Emine Višnjić. Dakle prisutno je niz nepravilnosti u radu EPK2020.

Ako je Rijeka prijestolnica kulture mislim da se ne bi trebali slaviti simboli zločina poglavito s obzirom da je prošle godine zakonom zabranjena upotreba simbola povezanih s totalitarnim režimima”, rekao je Maravić za Novi list.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” postavljena je u nedjelju ujutro na krovu Riječkog nebodera na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020.

Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je priopćeno, podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umjetnička intervencija postavljena na dan kada je 1943. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsjedao književnik Vladimir Nazor, donijelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TVRDI NOVINAR JOSIP ŠIMIĆ ĐINĐIĆ

Sprema se atentat na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić

Novinar Josip Šimić Đinđić u autorskom tekstu na portalu Dnevno.ba naveo je da je Tužiteljstvo BiH, na čelu s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, formiralo...