KAOS U SAD-U

U pucnjavi ranjeno pet policajaca, napadnuta postaja, neredi posvuda

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima zbog smrti crnca tijekom brutalnog policijskog privođenja, objavili su policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

Trump je u ponedjeljak razbjesnio javnost objavivši fotografiju kako ispred crkve stišće Bibliju nakon što su mu policajci suzavcem i gumenim mecima raščistili put do crkve.

Kako piše CNN, aktivirano je 20.000 pripadnika nacionalne garde u najmanje 28 saveznih država i Washingtonu.

Prosvjednici su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju, gdje su četiri policajca hospitalizirana s ozljedama koje nisu opasne po život.

Napadnuta policijska postaja

Zapovjednik gradske policije rekao je da je oko 200 prosvjednika “skakalo gore-dolje poput luđaka”, pljačkajući i bacajući na policajce pirotehnička sredstva i kamenje.

“Morali smo štititi postaju, bacali su pirotehniku na policajce”, rekao je novinarima. “Što se to događa? Kako je to moguće? Gospodin Floyd je ubijen negdje drugdje, a oni uništavaju gradove po cijeloj zemlji.”

Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio “uključen u pucnjavu” u istom području, prenosi agencija.

Trump je osudio ubojstvo Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac prikliještio vrat koljenom na devet minuta u Minneapolisu 25. svibnja te je obećao pravdu.

Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koje od prošlog tjedna svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne prosvjednike ne može nadjačati “bijesna rulja”.

“Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši”, rekao je Trump. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem.”

Floydova smrt ponovno je uzrokovala rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji koja je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj slučajeva.

Foto: EPA

Sinoć stigli rezultati neovisne obdukcije

Podsjetimo, sinoć su stigli rezultati neovisne obdukcije koju je naručila obitelj Georgea Floyda.

Odlučili su se na to nakon što je izašlo službeno izvješće okruga Hennepin, koje je pokazalo kako nema fizičkih naznaka koje bi potvrdile da je Floyd preminuo od gušenja ili davljenja.

Rezultati privatne i neovisne obdukcije koji su upravo objavljeni pokazali su kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanog stalnim pritiskom.

Rezultate obdukcije medijima je predstavio odvjetnik obitelji Floyd Ben Crump.

Patologinja: To je ubojstvo

Nalaz obdukcije, koji potpisuje patologinja Allecia Wilson, kaže kako se dokazi na tijelu preklapaju s mehaničkim gušenjem koje je u ovom slučaju uzrok smrti.

Floydovu smrt nazvala je ubojstvom.

Dr. Michael Baden potvrđuje nalaz i dodaje kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanog pritiskom na vrat i leđa. Baden kaže da obdukcija nije pokazala nikakav postojeći medicinski problem koji bi izazvao njegovu smrt ili doprinio smrti.

Dodaju i kako je Floyd bio mrtav na licu mjesta.

Što je pokazao državni nalaz obdukcije?

U preliminarnom nalazu koji je izdao okrug stajalo je kako je do smrti došlo kombinacijom različitih efekata.

Pisalo je kako se radi o tome da je Floyd bio sputan, da je možda imao opijate u krvi i organizmu te kako je imao zdravstvene probleme, uključujući oboljenje srca. Dodaje se kako je sve to doprinijelo smrti.

“George je umro jer nije mogao disati. Trebao mu je zrak”, rekao je odvjetnik Crump.

Foto: EPA

Odvjetnik pozvao da se procesuiraju i ostali policajci

Odvjetnik Crump je pozvao na uhićenje svih policajaca koji su imali ulogu u uhićenju i smrti Georgea Floyda te pozvao da se policajcu Dereku Chauvinu, koji je držao koljeno na vratu Georgea Floyda, sudi za ubojstvo s namjerom.

“Sudjelovali su u nečemu za što znaju da može dovesti do smrti”, rekao je odvjetnik.

Policajac Chauvin je koljeno držao na vratu Georgea Floyda 8 minuta i 46 sekundi.

“Hitna pomoć su bila njegova mrtvačka kola”, rekao je odvjetnik Crump javnosti.

“Nije bilo drugih problema koji su mogli doprinijeti smrti. Policija ima to lažno uvjerenje da ako možete govoriti, možete i disati. To nije tako”, rekao je dr. Baden./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije