Hrvatski Medijski Servis

POSUŠJE: Stalni postav franjevačkog muzeja dostupan javnosti na danima otvorenih vrata

Franjevački muzej „U kući oca mojega“ otvorio je jučer svoja vrata svima koji žele vidjeti stalni postav muzeja. Nakon dvanaest godina mukotrpnog rada, stalni postav je svečano prošle godine otvoren te su eksponati muzeja time postali dostupni široj javnosti.

Kako bi ih još više približili ljudima ovoga mjesta, u iduća 3 dana muzej je otvoren u vremenu od 19 do 21 sat. Voditelj muzeja fra Milan Lončar je kazao da je ovo prvi put da imamo dan muzeja. „Mi stojimo na raspolaganju posjetiteljima, onima koji žele vidjeti. Ulaznice se ne plaćaju, neka se vidi, pogleda i čuje i ponese sa sobom jedan dio naše kulture. Važno je istaknuti da je ovo zavičajni muzej“, kazao je fra Milan Lončar.

Muzej koji imamo u Posušju raspolaže doista bogatom zbirkom koja će prema riječima kustosice muzeja Antonije Ćorić približiti domaću kulturu, ali i povijest. „Muzej ima etnografsku, sakralnu i arheološku zbirku u sklopu koje se nalazi numizmatička zbirka. U Etnografskoj zbirci predstavljena je kultura posuškog kraja s konca 19. i početka 20. stoljeća.Ova zbirka raspolaže s 173 eksponata od kojih je izloženo 91. To su uglavnom predmeti vezani za zemljoradnju, predmeti koji dočaravaju izgled nekadašnjeg doma, zatim nekadašnja odjeća i obuća. Sakralna zbirka sadrži šezdesetak vrlo vrijednih izložaka, pipe radioposusje.ba

Najstariji eksponat u ovoj zbirci je misal iz 1827. Godine, dok je možda najvrjednija jedna posudica za sveta ulja iz 1896. Godine. Ostali predmeti iz ove zbirke uglavnom su iz sredine prošlog stoljeća. Arheološka zbirka sadrži ostatke raznih civilizacija i kultura na ovim prostorima. Tu se nalaze doista različiti predmeti iz daleke povijesti. Eksponati u ovoj zbirci sežu kada je u pitanju starost i do 6500 godina prije Krista. U stalnom postavu je 110 eksponata iz ovog doba, dok su ostali predmeti u čuvaonici. U Numizmatičkoj zbirci ima različitih novčića od sredine 3. st. pr. Krista. Zbirka raspolaže s 150 rimskih novčića, kovanica iz 54 države svijeta, nešto papirnatih novčanica i veći broj ranih žetona.

Franjevački muzej

26. travnja 2007. godine osnovan je i registriran Franjevački muzej „U kući oca mojega“, a smješten je u uređenom podrumu  i pred prostoru župne kuće u Posušju. Prema riječima fra Milana Lončara ideja za uređenjem muzeja u podrumu župne kuće nije došla preko noći. „2005. godine sam preuzeo dužnost župnika u Posušju. Podrum u kojem je sad muzej bio je skladište. I jednom prilikom obitelj Bešlić iz Rastovače me je pozvala da blagoslovim temelje kuće koju su planirali podignuti za svoju obitelj. Kada su otkopali za temelje, pronašli su jedan grob. Kopajući dalje otkrili su još nekoliko grobova i bilo je jasno da je to groblje. Prostor smo blagoslovili i kosture prenijeli na staro groblje Crkvine, a istraživanja su pokazala da se radi o kosturima koji potječu iz 6. stoljeća. Dakle, potječu iz vremena prije nego su Hrvati naselili ovaj prostor. I to je bio događaj koji me je potaknuo na ideju gradnje muzeja. Uskoro su se javljali ljudi da su našli nešto na Ričini, na Vučipolju… I tako je za nama dvanaest godina mukotrpnog rada i ovo što imamo u muzeju bez imalo pretjerivanja mogu reći da je trenutno najbolje na ovim prostorima“, kazao je fra Milan.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte