U ORGANIZACIJI HNS-A Održan okrugli stol „Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja“

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan okrugli stol „Fiskalna politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja“, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Cilj okruglog stola bio je, kako je kazano potaknuti raspravu vezanu za unaprjeđenje poslovnog okruženja s ciljem rasterećenja gospodarstva kroz provođenje mjera fiskalne politike.

Obraćajući se nazočnima Jelka Milićević – ministrica financija u Vladi F BiH kazala je kako je ovo vrijeme kada se trebaju zajednički definirati reformske agende razvoja. „Treba se znati što gospodarstvenici misle, udruženja gospodarstvenika, nositelji izvršnih vlasti, dužnosnici i izabrani zastupnici jer je to jedan krug, jedan lanac gdje se o zakonima raspravlja i predstavlja jedan dobar zakonodavni okvir i na kraju krajeva u tijelima, odnosno parlamentima usvajaju“, kazala je ministrica Milićević.

„S jedne strane imamo zahtjeve za rasterećenija gospodarstva i to smo i danas rekli da smo mi kroz prethodno razdoblje to podržavali ali da s druge strane ne smijemo narušiti ravnotežu svih korisnika proračuna na svim razinama. Ta ravnoteža moguća je se postići proširenjem osnovice poreza i drugo suzbijanjem sive ekonomije za koji se procjenjuje da je njeno sudjelovanje u BiH skoro 30 posto. Tu onda ide cijeli slijed aktivnije uloge nadzora i trošenja sredstava“, naglasila je ministrica.

Svi nazočni pozdravili su ovakav način komuniciranja i poželjeli da on bude uistinu češći i da se na određeni način na vrijeme u samom začetku i razmatranju čuje argumentirano mišljenje odnosno stavovi i analize svih sudionika ovog procesa.

Okrugli stol organiziran je u suradnji s predstavnicima Federalnog ministarstva financija, akademskom zajednicom, Sveučilištem u Mostaru, Direkcijom za planiranje BiH, Gospodarskom komorom FBiH, Zavodom za programiranje i razvoj FBiH, Odjelom za financije i Odjelom za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a.

Fiskala politika u funkciji unaprjeđenja poslovnog okruženja prvi je od dva okrugla stola koji će se oržati tijekom srpnja 2019. godine./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...