U noći Velikog četvrtka na Hvaru počinje tradicionalna procesija ‘Za križen’

U noći Velikog četvrtka, točno u 22 sata, na otoku Hvaru započet će procesija Za križen, koja je upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, i to  tako što će šest procesija istodobno krenuti iz šest župnih crkava središnjeg dijela otoka.

Svaka procesija vrti se u tom velikom krugu, da bi se u 7 sati ujutro vratila u svoje polazište.

Ophode iz crkava predvodi križonoša koji nosi križ, težak do 18 kilograma, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Procesija je iznimna i po svom trajanju, tijekom 8 sati prođe se 25 kilometara, i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.Jedinstveni je to obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća, podsjeća Hina./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img