"ZAŠTITIMO NAŠE MORE"

U Neumu održan prosvjed građana protiv uplovljavanja kruzera Bolette

U Neumu je jutros u 7:30 sati počeo mirni prosvjed građana protiv uplovljavanja kruzera “Bolette” u Neumski zaljev.

Naime, jutros je u 6:18 sati kruzer prošao ispod Pelješkog mosta i uplovio u Neumski zaljev, a ujedno je i najveći brod u povijesti koji je uplovio u Neumski zaljev, piše Neum online.

Foto: Neum online

Radi se o brodu “Bolette” na kružnom putovanju od Bahama, dužine 238 metara koji prevozi više od 1.000 putnika i broji više od 600 članova posade, može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 tisuće BRT, a gaz 8,1 metara.

Građani Neuma su se okupili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo nametnutom situacijom o kojoj Neum nije ništa znao. Cilj im je poslati zajedničku poruku kako je Neum protiv ovoga uplovljavanja od kojeg zaljev ima velike štete. “Mi smo iz medija saznali da u naš zaljev uplovljava ovaj brod, o tome nismo imali nikakvih saznanja prije i odlučili smo se spontano okupiti, prijatelji, susjedi, rodbina… kako bi iskazali nezadovoljstvo s ovakvom situacijom, objašnjava Neumljanin Nikola Prkačin.

“Dosta godina se borimo, ne protiv turista u Neumu, nego protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam nanose nepopravljivu ekološku štetu samim boravkom u zaljevu i radom motora.”, ističe Prkačin.

Foto: Neum online

Načelnik Jurković je također podržao mirne prosvjede građana i za medije ponovio kako vlasti u Općini Neum nisu za uplovljavanje ovog i sličnih brodova.

“Mi smo zadnji saznali za uplovljavanje. Zanima nas tko je dao suglasnost da ovaj brod uplovi u Neumski zaljev, budući da je Predsjedništvo 2014. godine donijelo zaključak kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje brodova.

Neum je turističko mjesto, živimo od turizma, ne želimo ovakve događaje. Nikome nije u interesu da ovdje dolaze ovakvi brodovi. Ekološki je zaljev ugrožen. Tu sam da dam potporu svojim Neumljanima i činit ću to i u buduće.

Poslat ćemo dopise prema svim relevantnim institucijama kako bismo doznali tko je točno dao suglasnost za uplovljavanje ovog broda, jer ovako djeluje kao da to može napraviti bilo tko. Federalno ministarstvo nam je pismeno odgovorilo da ministar nije potpisao dozvolu za uplovljavanje.”, navodi načelnik Neuma Dragan Jurković.

Foto: Neum online

Neumljanin Dražen Obad objašnjava: “Jednostavno prilikom uplovljavanja ovakvog broda narušit će se sami ekosustav. Prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera podiže se sedimentni mulj. Stručna istraživanja su pokazala kako je dubina ovdje prije 40-tak godina bila 37-8 metara, a u ovom trenutku je 27 metara.

Utjecajem toka Neretve, nakupljanjem sedimenta, praktički ovaj prostor je postao skučen i prilikom uplovljavanja sve se podiže s dna. Kad se to dogodi nema dovoljno kisika, protoka sunca, a bez toga nema života. I stoga ne želimo ovakve brodove, ovo je biser BiH i svi skupa moramo stati u njegovu zaštitu”, poručuje Obad.

Turisti se manjim brodovima prevoze do obale na plaži hotela Zenit gdje ih čekaju autobusi s kojima se dalje prevoze do turističkih destinacija Hercegovine poput Mostara, Međugorja, vodopada Kravice i dr./HMS/

1 COMMENT

Comments are closed.

Najnovije

NAJUTJECAJNIJI NJEMAČKI LIST:

Da je ’45. postojao Haag Tito bi bio osuđen za ratne zločine na doživotni zatvor

Najutjecajniji njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem autor teksta tvrdi da bi ti Tito, da je 1945. postojao...