Hrvatski Medijski Servis

U najstarijoj župi u Brotnju osnovan Konzulat Europskih vinskih vitezova za BiH

Nakon što je krajem prosinca prošle godine u mostarskoj katedrali Europski vinski viteški red prvi put u Bosni i Hercegovini održao svečanu promociju novih vinskih vitezova-pripravnika i promaknuća u više razine viteštva (savjetnik), protekloga vikenda u župi sv. Blaža u Gradnićima upriličena je veličanstvena viteška svečanost osnivanja Podružnica (Konzulat) Europskih vinskih vitezova za Bosnu i Hercegovinu, što doista predstavlja povijesni dan od golemog značenja za vinarstvo i vinogradarstvo Bosne i Hercegovine.

Uz brojne članove Senata Europskog vinskog viteškog reda iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske, s gospodinom Magisterom Generilisom Konzulom Primusom prof. AlfredomTomborom de Tinterom na čelu, toj gradnićkoj svečanosti nazočilo je 60-ak domaćih i članova tog vinskog viteškog reda iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Svečanost utemeljenja bosansko-hercegovačke Podružnice vinskog viteškog reda u Gradnićima započela je viteškom procesijom, predvođenom Puhačkim orkestrom i kvartetom HKUD-a „Seljačka sloga” iz Trebižata te barjacima vinskih vitezova, od župne dvorane do nove župne crkve sv. Blaža. Nastavljena je sv. misom koju je, u suslavlju s gradnićkim župnikom fra Nikolom Rosančićem, predslavio don Krešo Puljić, župnik na Bijelom Brijegu.

Obraćajući se na početku svete mise gostima i uzvanicima, vinski vitez Marko Ivanković iz Širokog Brijega, uz ostalo je kazao kako Europski vinski viteški red slijedi tradiciju kršćanskih viteških redova, iako im je namjera bitno drukčija te dodao:

– Vitezovi više nisu ratnici, nego pronose mir i razumijevanje među narodima, te promiču tradiciju i vrijednosti kršćanske Europe. Jedino oružje im je najplemenitije piće na svijetu – vino. Mi, članovi Europskog vinskog viteškog reda iz BiH, opredijeljeni smo na temeljna načela reda. To prije svega, znači da se, neovisno o vjeri, politici, ekonomiji i staleškim interesima, zalažemo i širimo kulturu mira, prijateljstva i tolerancije… Čvrsto uvjereni da vino predstavlja bitni dio europske kulture i identiteta te da se osjećamo dijelom europskog kulturnog kruga, želimo dati bitni doprinos europskoj integraciji i daljnjem razvitku europskog prijateljstva i mira u Europi – kazao je Ivanković, te dodao kako je to veliki povijesni dan i da svi članovi žele da sveta misa započne u duhu viteškog prijateljstva riječima „Sloboda – mir – Prijateljstvo- Radost”. Upravo je o tim riječima nazočnima na svetoj misi nadahnuto propovijedao don Krešo Puljić.

Pod tom svetom misom upriličeni su tradicionalni obredi svečanog primanja šest kandidata i devet viteških pripravnika za vinske vitezove, te je njih sedam promaknuto u viši vinski viteški red savjetnika i dva člana u suce – prof. dr. sc. Marko Ivanković i prof. dr. sc. Tihomir Prusina, naravno, uz polaganje svečane prisege pred svećenikom i članovima Senata Europskog vinskog viteškog reda. Uz čestitke svima su uručena priznanja, plakete i ostala viteška obilježja.

Istodobno, za Prvog legata predsjednika Podružnice reda u BiH imenovan je Marko Ivanković iz Širokog Brijega, a za njegova zamjenika Miroslav Ćorić iz Paoče (Čitluk) te za maršale Željko Nakić iz Čitluka i Ivan Sivrić- Čičak iz Međugorja. Za njih je u Mostaru upriličena svečana večera i zajedničko druženje koje je trajalo do kasno u noć.

Treba reći kako nimalo ne čudi što je za tu svečanost odabrana najstarija broćanska župa Gradnići, u kojoj je rođen glasoviti Brotnjak fra Didak Buntić, jer se na području Brotnja nalazi najveće vinogorje u BiH s oko 1.200 ha plantažnih vinograda autohtonih sorti vinove loze žilavke i blatine, piše Poslovni-global.ba./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte