Hrvatski Medijski Servis

U moru kod Zadra pronađeno tijelo ronioca koji je jučer nestao

Foto: Ilustracija

UZ obalu otoka Ista danas je pronađen mrtav 50-godišnji iskusni hrvatski ronilac za kojim se intenzivno tragalo u zadarskom akvatoriju od jučer popodne, kad je njegov nestanak prijavljen Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Njegov nestanak jučer su u 17:19 sati prijavili članovi ronilačke skupine koju je vodio u uvali Brbišćici. Jutros u 9:55 zadarska Lučka kapetanija pronašla je napuštenu brodicu nestalog ronioca E.Š. (1969.) jednu nautičku milju zapadno od otoka Škarda, a u 10:45 izvijestila je da je nestali ronilac pronađen mrtav uz obalu otoka Ista, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon što je prijavljen njegov nestanak, MRCC u Rijeci pokrenuo je koordiniranu akciju traganja u arhipelagu Dugog otoka, a u nju su, uz Lučku kapetaniju Zadar i lučke ispostave Sali i Božavu, uključeni i Pomorska policija iz Zadra, pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Sali (DVD), pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te Obalna straža, čije se zračne jedinice jučer nisu mogle angažirati zbog jakog juga.

Tražilo ga se avionom, helikopterom i dronovima

Traganje za nestalim roniocem počelo je odmah nakon dojave od uvale Barbišćice prema uvali Sakarunu, na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, prema smjeru vjetra i morskoj struji.

U 18:15 zadarska Pomorska policija izvijestila je da u pripadnici DVD Sali pronašli ronilačku opremu na obali Dugog otoka nedaleko od mjesta na kojem je nestao, ali ne i ronilačku brodicu, te je kopneno traganje nastavljeno uz obalu, a gsm-triangulacijom putem signala utvrđeno je da ronilac u trenutku kad je nestao nije imao mobilni uređaj jer je lociran u njegovu vozilu.

Pripadnici HGSS-a u traganju su se koristili dronovima, a MRCC u Rijeci putem Obalne radiopostaje ORP Split radija od jučer je emitirao hitan poziv (PAN-PAN) svim sudionicima u pomorskom prometu na tom području.

Potraga je završena sinoć u 20:36 u Velome Ratu te je nastavljena jutros u 5:30. Budući da je vrijeme jutros bilo povoljnije, MRCC u Rijeci u dogovoru sa zapovjedništvom Obalne straže angažirao je zračne jedinice te je u prvoj etapi od 5:50 područje pretraživao zrakoplov Pilatus, a zračno traganje nastavljeno je helikopterom iz sastava Obalne straže s pripadnicima HGSS-a./H/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte