VANDALIZAM PORED LIVNA

U Malom Hanu uništeno arheološko nalazište staro 4000 godina

Nepoznati počinitelji uništili su arheološko nalazište na području Kupreškog polja u koje čuva dokaze o ljudima koju su tamo živjeli prije četiri tisuće godine, potvrdili su u utorak iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica kod Livna.

Na lokalitetu Mali Han kod naselja Lištani iskopom pijeska uništen je tumul, grobnica nastala još u prapovijesnom razdoblju u čijoj su okolici i kasnije, tijekom ranog srednjeg vijeka, pokapani pokojnici pod stećcima.

Na fotografijama koje su proslijedili iz muzeja vidi se usjek prokopan kroz grobnicu iz kojeg vire ljudske kosti i kamene obložne ploče.

“Nažalost, na tom dijelu lokaliteta došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran”, stoji u priopćenju muzeja.

Nalazište Mali Han kao i svi kupreški tumuli, nacionalni su spomenik pod zaštitom države jer čuvaju dokaze o životu na tom području od prapovijesnog razdoblja.

Tumuli su zemljani humci, uzvišenja koja se mogu vidjeti na različitim dijelovima Kupreškog polja, a kao povijesna nalazišta istraživao ih je čuveni bosanskohercegovački arheolog Alojz Benac 80-ih godina prošlog stoljeća.

Benac je utvrdio postojanje 51 tumula od kojih su četiri istražena. O tome je pisao u studiji “Praistorijski tumuli na Kupreškom polju” objavljenoj u Sarajevu 1986. No istraživanje tumula dokumentirano je i ranije, još u 19. stoljeću.

Po istraživanjima, tumuli su nastali tijekom ranog brončanog doba, odnosno između 2200 i 1600 godina prije nove ere. U srednjem su vijeku zbog kultnog značenja koje su imali na njima nastale nekropole stećaka.

Nema jasnih dokaza o tome kako su nastali osim pretpostavke da su nasljeđe nekog od nomadskih plemena koja su tijekom povijesnih migracija na Balkan dospjela iz indoeuropskog područja.

O devastiranju nalazišta iz Livna su informiran je Zavod za zaštitu spomenika BiH koji istražuje što se točno dogodilo i kakvi su razmjeri štete.

/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAJPOPULARNIJA NOGOMETNA LIGA NA SVIJETU

Klubovi Premier lige mogu igrati pripremne utakmice

Klubovima Premier lige dopušteno je igranje pripremnih utakmica uoči nastavka prekinutog engleskog prvenstva, koji je predviđen za 17. lipnja, objavili su u utorak britanski...