Sve vijesti

HNK Mostar

U Ljubuški se vratila tek trećina prijeratnih Bošnjaka

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u općini Ljubuški živjelo je 1.592 Bošnjaka. U samom gradu bilo ih je 1.174. Rat je učinio svoje pa je veliki njih napustio svoja ognjišta raselivši se ponajviše po zemljama Europe i Amerike. U ovaj hercegovački gradić do danas se vratilo tek 583 njih i s tom cifrom povratak Bošnjaka u Ljubuški je stao, piše Dnevni avaz, a prenosi Hrvatski medijski servis.

Predsjednica Udruženja povratnika EHO iz Ljubuškog Memnuna Mahić ističe kako ne očekuje da će se više ijedna bošnjačka obitelj više ikad vratiti u Ljubuški.

– Nažalost, dodatnih zahtjeva za povratak nema i oni koji su se vratili prije deset godina su istinski povratnici. Oko 1.000 Bošnjaka je sada u skandinavskim zemljama. Jedan dio je i u Americi i to su odlasci bez povratka. U Ljubuškom, s druge strane, imamo osobe koje se vode kao povratnici, no i oni su poslom vezani za Mostar ili Sarajevo tako da samo vikendom dolaze. Za njih i ne možemo reći da su pravi povratnici – kaže Mahić.

Najveći problem povratka u BiH pa i u ovoj općini jeste njegova održivost. Zbog nemogućnosti zaposlenja povratnici zato ponovo napuštaju svoje domove te odlaze širom Europe.

Iz Udruženja ističu da im je zato sada prijeko potrebna pomoć u realizaciji većih projekata kojima bi zadržali povratnike zbog čega apeliraju na nadležna federalna ministarstva te Županiju da im u tome pruže pomoć kako bi povratak Bošnjaka u Ljubuški uistinu bio održiv.

Mahić napominje kako je sve što je vezano za održivi povratak uglavnom upućeno u veće centre zbog čega se povratnici u manjim sredinama osjećaju kao da su na margini svih dešavanja.

– Nismo imali većih potreba u obnovi kuća, ali je nama problem što ljudi jednostavno nemaju mogućnost zaposlenja, i to ne samo povratnici već je općenito situacija teška, tako da su u Ljubuškom mahom starije generacije i nemamo te neke veće mlađe populacije koja bi mogla da oživi Ljubuški da to bude kao prije rata – kaže Mahić za sarajevski list/HMS/.

Najnovije

PREMIJER LIGA BIH

Posušje ostalo bez pobjede na Mokrom Docu, Tuzla City ‘izvukla’ remi

Nogometaši Posušja i Tuzla Cityja podijelili su bodove na stadionu Mokri Dolac u okviru 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigravši neriješeno 1:1. Plavo-bijeli...