NOVA AFERA

U kući bivšeg američkog potpredsjednika Pencea pronađeni povjerljivi dokumenti

Dokumenti označeni kao povjerljivi su otkriveni prošlog tjedna u kući bivšeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Indijani, a on je te povjerljive dokumente predao FBI-u, rekao je njegov odvjetnik u pismima u koje su uvid imali novinari Reutersa.

Odvjetnik Greg Jacob je 18. siječnja poslao pismo Nacionalnom arhivu u kojem je tu instituciju obavijestio o dokumentima, a u drugom pismu 22. siječnja obavijestio je Arhiv da je FBI došao u dom bivšeg potpredsjednika da ih preuzme.

Kako navodi Reuters, Jakob je u pismu od 18. siječnja upućenom Nacionalnom arhivu rekao da je Pence “iz opreza” angažirao odvjetnika da pregleda dokumente u njegovom domu nakon vijesti o dokumentima koji su pronađeni u domu američkog predsjednika Joe Bidena.

“Odvjetnik je identificirao mali broj dokumenata koji bi potencijalno mogli sadržavati osjetljive ili povjerljive informacije”, napisao je Jacob u pismu.

“Potpredsjednik Pence je odmah stavio te dokumente u zaključani sef u očekivanju daljnjih uputa Nacionalnog arhiva o pravilnom postupanju s njima”, napisao je.

Penceov odvjetnik je napisao da nije pregledao sadržaj dokumenata nakon što je utvrdio da su označeni kao povjerljivi.

U odvojenom pismu od 22. siječnja, Jacob je naveo da je Ministarstvo pravde “zaobišlo standardne procedure i zatražilo izravno posjedovanje” dokumenata u Penceovoj rezidenciji.

Uz dogovor s bivšim potpredsjednikom su agenti FBI-a došli su u njegovu kuću u Indijani u 19. siječnja da prikupe dokumente iz sefa, naveo je Jacob.

U međuvremenu Biden, kod kojeg su pronađeni povjerljivi dokumenti koji datiraju iz vremena dok je bio potpredsjednik, i Trump, koji se odbio predati dokumente, što je dovelo do racije FBI-a, se suočavaju s istragom specijalnog tužitelja Ministarstva pravde zbog nepropisnog rukovanja povjerljivim materijalima./HMS/

Najnovije