U Jajcu počeli 18. Šopovi dani na Plivi

U Jajcu, gradu pod velikim vodopadom, kako ga je nazivao čudesni pjesnik Nikola Šop koji se u njemu rodio prije 115 godina, izložbom slika Željka Lekića pod nazivom “Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine” ozvaničen je početak ovogodišnjih osamnaestih po redu Šopovih dana na Plivi.

Slikama na čije je nastajanje značajan utjecaj imala kulturno povijesna baština ove zemlje, kao i stvaralaštvo Nikole Šopa, ali i ostalih književnih velikana ove zemlje, označen je početak desetodnevne manifestacije pod nazivom “Šopovi dani na Plivi” na kojoj će brojnim sadržajima oganizator jajačka podružnica Hrvatskog kulturnog društva Napredak, odati počast Šopu.

U okviru 18. Šopovih dana na Plivi održana je u petak, 4. listopada u Domu kulture središnja književna večer. Središnju književnu večer otvorila je glumica Hasija Borić pjesmama Nikole Šopa. Nakog gospođe Borić svoje stvaralaštvo kroz nekoliko pjesama predstavila je i središnja gošća ovogodišnjih Šopovih dana književnica Božica Jelušić. Gospođa Jelušić je napisala i pjesmu posvećenu Nikoli Šopu pod nazivom “Isusov sjenotragač”.

Svoje pjesme predstavila je i pjesnikinja Brankica Bošnjak. Nakon predstavljanja gošći uslijedila je dodjela nagrada za najbolje literarne radove učenika jajačkih osnovnih i srednjih škola.

U subotu 5. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa održana su Jutarnja pjesnička druženja, nakon čega je Ivan Lovrenović održao predavanje na temu “Lik i djelo Nikole Šopa”. Lovrenović je istaknuo da Jajce slaveći Nikolu Šopa slavi poeziju. Naziva ga “veliki nepoznati pjesnik” jer još uvijek nije dovoljno istraženo sve što je Šop napisao.


/HMS/

Najnovije