U izraelskom napadu na Damask ubijen zapovjednik Iranske revolucionarne garde Mohamad Reza Zahedi

Izraelski zrakoplovi danas su pogodili iranski konzulat u Damasku, a libanonski sigurnosni izvori tvrde da je u napadu ubijen visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde Mohamad Reza Zahedi.

Iranski državni mediji kasnije su potvrdili da je Mohamad Reza Zahedi zaista ubijen u tom napadu.

Reutersovi novinari na mjestu događaja, u okrugu Meze u sirijskoj prijestolnici, govore o sravnjenoj zgradi, dimu koji se diže iz ruševina te vozilima hitnih službi oko pogođene lokacije.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je kako “ne komentira izvješća inozemnih medija”.

Sirijska državna televizija potvrdila je da je napadnut iranski konzulat. Iranski mediji ranije su izvijestili da je pogođena zgrada blizu veleposlanstva, a iranska studentska novinska agencija piše kako su mete bili konzulat i rezidencija veleposlanika.

Riječ je o petom napadu u osam dana na Siriju, čijeg predsjednika Bašara al-Asada podržavaju Iran i njegovi saveznici.

“Izraelski neprijatelj izveo je zračne napade s okupirane Golanske visoravni, ciljajući aneks iranskog veleposlanstva u Damasku”, objavilo je sirijsko ministarstvo obrane, dodajući da je u napadu nekoliko ljudi poginulo i ozlijeđeno.

Zgrada se nalazi u Mazehu, četvrti u kojoj se nalaze strana veleposlanstva i zgrade UN-a, i u napadu je posve uništena.

“Svi koji su se nalazili u njoj poginuli su ili su ozlijeđeni”, po ministarstvu. Sirijski ministar vanjskih poslova Fajsal Mekdad oštro je osudio napad.

Zahedi bio na čelu Qudsa

No iranska državna televizija izvijestila je da je među ubijenima bio brigadni general Zahedi, kojeg je identificirala kao višeg zapovjednika ogranka Iranske revolucionarne garde za prekomorske operacije, snaga Kuds Čuvara revolucije. Među mrtvima je nekoliko diplomata, javlja iranska državna televizija.

Iranska poluslužbena novinska agencija Tasnim izvijestila je da je 63-godišnji Zahedi bio aktivan u snagama Quds od 2008. do 2016. godine te da je služio kao zapovjednik Iranske revolucionarne garde u Siriji i Libanonu.

Neovisni izvori: Ubijen Zahedi, dva iranska savjetnika i pet pripadnika Revolucionarne garde

Sirijski opservatorij za ljudska prava, nevladina organizacija sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja ima veliku mrežu izvora u Siriji, objavio je da je u napadu “izraelskih projektila” u Damasku poginulo osmero ljudi.

Iranska novinska agencija Nour objavila je u Teheranu da iranski veleposlanik u Damasku Hoesin Akbari i njegova obitelj u “izraelskom napadu” nisu ozlijeđeni. Među poginulima je zapovjednik Čuvara revolucije, iranske revolucionarne garde, po iranskoj državnoj televiziji Irib.

Riječ je o brigadnom generalu Muhamedu Rezi Zahediju, jednom od glavnih zapovjednika snaga Kuds Čuvara revolucije

Snage Kuds zadužene su za djelovanje izvan Irana. Među poginulima su još petorica pripadnika Čuvara revolucije i dvojica iranskih savjetnika.

Oglasio se Iran

Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je danas “međunarodnu zajednicu” da “ozbiljno odgovori” na izraelske napade u Damasku.

U telefonskom razgovoru s njegovim sirijskim kolegom, šef iranske diplomacije Hossein Amir-Abdollahian rekao je kako napad na aneks iranskog veleposlanstva u Damasku smatra “kršenjem svih međunarodnih obveza i konvencija”.

“Potreban je ozbiljan odgovor međunarodne zajednice”

Napad je pripisao Izraelu i naglasio kako je potreban “ozbiljan odgovor međunarodne zajednice na takve kriminalne akcije”, kaže se u priopćenju.

Iran zadržava pravo da poduzme recipročne akcije nakon izraelskog napada u Damasku, rekao je također glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

“Teheran će odlučiti o tipu odgovora i kazne protiv agresora”, naglasio je./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img