U Hrvatskoj velika većina stanovništva podržava uvođenje vojne obuke

U Hrvatskoj velika većina stanovništva podržava uvođenje vojne obuke, pokazala je nova anketa koju je predstavio HRT.

Istraživanje je provedeno od 24. do 26. siječnja na uzorku od tisuću ispitanika uz mogućnost pogreške +/- 3,04% i razinu pouzdanosti od 95%.

Da podržava uvođenje nekog oblika vojne obuke, odgovorilo je 75,5% ispitanih, njih malo više od 20% ne podržava, a 4% ih je odgovorilo da ne zna.

Više od polovice smatra da bi samo muškarci trebali služiti vojni rok

No, koji su razlozi za uvođenje vojnog roka? Oko 61% ispitanih smatra da je to pogoršano sigurnosno stanje i sukobi u svijetu. Njih oko 20,5% smatra da je riječ o predizbornoj kampanji u našoj zemlji, a 5,5% ispitanih da je razlog naoružavanje Srbije i uvođenje vojne obveze u toj zemlji. Deset posto ispitanih kazalo je da ne zna.

Gotovo 54% ispitanih odgovorilo je da vojnu obuku treba uvesti samo za muškarce. Da treba uvesti vojnu obuku za muškarce, a na dobrovoljnoj bazi za žene smatra 27% ispitanih, a 14% da vojna obuka treba biti obvezna za oba spola.

Da vojna obuka treba biti na dobrovoljnoj bazi, također za oba spola, smatra malo manje od 2% ispitanika.

Gotovo 45% ispitanika smatra da bi vojna obuka trebala trajati šest mjeseci. Da bi trebala trajati tri mjeseca, smatra 30% ispitanika. Za vojnu obuku od godinu dana je 15% ispitanih, a 4,5% ih je za obuku od mjesec dana. Ostalo ili “ne znam” kao odgovore navodi ukupno oko 6% ispitanih.

Razlozi za i protiv

Da je vojna obuka dobra za odrastanje i izgradnju karaktera, smatra 31% ispitanika.

Uvođenje vojne obuke važno je za nacionalnu sigurnost, kazalo je 24% ispitanika, a 2% manje razlog vidi u porastu sigurnosnih prijetnji. Da se uvođenjem vojne obuke promoviraju nacionalne vrijednosti domoljublja i zajedništva, smatra 7,5% ispitanika.

Gotovo jednak postotak smatra da vojnu obuku mora proći svaki, kako je navedeno, “pravi muškarac”, a oko 7% smatra da brojne zemlje vraćaju vojnu obuku pa da treba i Hrvatska.

Među ispitanicima prednjači mišljenje da treba postojati sloboda izbora i mogućnost priziva savjesti, to ih smatra 24,5%. Da je profesionalna vojska efikasnija od ročnika, smatra njih oko 23%.

Služenje vojske besmisleno je maltretiranje mladih – smatra 19% ispitanika, a 17% da je vojna obuka nepotreban trošak. Deset posto smatra da je članstvo u NATO-u dovoljna zaštita.

Ostale razloge ili “ne znam” navodi oko 6,5% ispitanika./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img