POČEO JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH SKUPOVA FILOZOFA “FISP se u Europu vraća preko Mostara”

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru započeo je simpozij „Dijalog među kulturama umjesto sukoba civilizacija – kulturni susreti i migracije“ u organizaciji Središnjeg odbora Međunarodne federacije filozofskih asocijacija (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie – FISP), javlja Hrvatski Medijski Servis.

Riječ je o jednom od najznačajnijih znanstvenih skupova filozofa koji se do sada održao u Bosni i Hercegovini, a Sveučilište u Mostaru ovom prilikom ugostilo je brojne uglednike, profesore i filozofe. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić sudionicima je poželio plodonosan rad i uspješan Simpozij, dok je prof. dr. Jure Zovko svečano otvorio Simpozij, i istaknuo kako je FISP najveća svjetska krovna organizacija svih filozofskih udruga, te da je ovaj Simpozij najznačajniji filozofijski događaj u BiH od njezina osnutka.

„Ponosan sam da smo se svi okupili ovdje u Mostaru, gradu kulture i tolerancije, te da raspravljamo o dijalogu umjesto o sukobima civilizacija. Zahvalio bih se prof. dr. Draganu Čoviću što je podržao ovaj skup i omogućio nam promoviranje ideje dijaloga među kulturama u BiH, kazao je Zovko.

Tematski je naslov simpozija „Dialogue among Cultures instead of Clash of civilizations – Cultural Encounters and Migrations” (Dijalog među kulturama umjesto sukoba civilizacija – kulturni susreti i migracije) i uvod je u svjetski kongres koji će biti održan 2023. godine u Melbourne-u za koji će se šira tematika pripremiti upravo ovdje u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH prof. dr. Dragan Čović naglasio je nužnost dijaloga, uvažavanja i tolerancije među narodima u BiH.

„Uvjeren sam da upravo na različitostima čitavog svijeta mi u BiH možemo graditi društvo koje može biti primjer čitavom svijetu, kako se svi možemo držati zajedno kroz jedan odgovarajući način razumijevanja i dijaloga. U savršenstvima naših jezika kojima govorimo u BiH ostalo je previše šumova koji se trebaju riješiti međusobnim dijalogom. Kroz ovakve filozofske rasprave trebali bi se naučiti dijalogu, ali i poslati poruku iz BiH da na različitostima možemo graditi svoju budućnost.“

Predsjednik FISP-a prof. dr. Luca M. Scarantino vjeruje da će ovaj Simpozij u Mostaru okupiti filozofske udruge iz regije, te da će se u okviru njega promicati slobodne ideje, mišljenja i stavovi koji se temelje na dijalogu.

„Očekujemo od kolega iz BiH da svojim vlastitim doprinosom pomognu i postanu dio svjetske mreže filozofskih udruga, te se na taj način uključe kao sudionici nadolazećeg kongresa u Melbourne-u. Ovakvi Simpoziji pomažu nam da se bolje upoznamo i razvijemo kvalitetniju komunikaciju jednih prema drugima, kazao je dr. Scarantino

Naglašeno je kako ovaj Simpozij ima i simboličku vrijednost budući se održava u Mostaru „gradu koji spaja“, a FISP se službeno nije sastao u Europi niti jednom u posljednjih šest godina, te se na ovaj način u Europu vraća preko Mostara. Teme su bile brojne od pitanja društvenih manjina, filozofskih temelja u federalizmu do rasprave o nužnosti moderatora u interkulturalnom dijalogu u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Uskoro Bike Festival

Međunarodna sportska manifestacija "Blidinje Bike Festival", koja će okupiti sportaše iz više zemalja svijeta, održat će se od 24. do 26. srpnja u Parku...