GLUMAČKA 2020.

U godini korone nekoliko glumaca iz Hercegovine ostvarilo uloge za pamćenje

Prošlu godinu označili su korona i veliki potresi u Zagrebu i na Baniji. Pandemija COVID-19 negativno se odrazila na gotovo sve segmente ljudskog djelovanja, a posebno je pogođen sektor ukupne kulture, ponajviše kazalište, daske koje život znače većini glumaca.

Gogina godina

No brojni glumci i glumice koji su rođeni u Hercegovini, unatoč svemu, ostvarili su uloge za pamćenje. Tako je, primjerice, Goran Bogdan, Širokobriježanin sa zagrebačkom adresom, dobitnik Večernjakova pečata za 2019. godinu, najtraženiji glumac u širem okružju, nominiran za Europsku filmsku nagradu za najboljeg glumca – europski Oscar, za ulogu u filmu “Otac” redatelja Srđana Golubovića. Uloga oca u ovom filmu bila je namijenjena pokojnom Nebojši Glogovcu, velikom srpskom glumcu, također Hercegovcu (rođen je u Trebinju).

Golubović je u Bogdanu pronašao najbolju zamjenu koja se pokazala kao dobitna kombinacija. Bogdan je odigrao mnoštvo kazališnih uloga, igrao u 17 televizijskih serija, 20-ak filmova, a ogledao se i u inozemnim projektima kao što su “Fargo” i “The Last Panthers”. Kao producent West Herzegowina Festa dao je golem doprinos tome da ovaj širokobriješki projekt postane jedan od najrenomiranijih festivala masovne kulture ne samo u BiH. Mostarka Ornela Vištica, koja je prije nekoliko godina u anketi Večernjeg lista bila proglašena najljepšom Hrvaticom (kao i 2010. u Globusu), bljesnula je u ulozi Kolinde Grabar–Kitarović u predstavi “Predsjednici & Ca” svoga matičnog kazališta “Kerempuh”. – Prošla godina bila mi je u znaku uloge Kolinde Grabar–Kitarović u predstavi “Predsjednici & Ca” i posljednje premijere prije zatvaranja svih kazališta, predstave “Gruntovčani” kazališta “Kerempuh” – rekla nam je Ornela Vištica, koja je oduševila u ulozi državne tajnice u ovoj predstavi.

Do sada je ostvarila šest uloga u televizijskim serijama, sve je više vezana za svoju matičnu kazališnu kuću “Kerempuh”, a iskazala se i kao voditeljica raznih programa. No, u doba korone nađe vremena za cvijeće, kuhanje i poeziju! Ganula je ljubitelje poezije svojim poetskim uratkom posvećenim anđelima iz Posušja i Rakitna. Čapljinca Zdenka Jelčića gledali smo u trećoj sezoni TV serije “Novine” u ulozi udbaša Blage Antića. Uprizorio je mračnog udbaša, teško da mu je neki pravi udbaš bio ravan.

Jelčić je fantastičan kao filmski negativac, a svi koji ga poznaju dobro znaju da je Zdenko jako sklon humoru i smijehu. Ostvario je uloge u 15-ak TV serija i u više 30 filmova, među kojima desetak u inozemstvu, a objavio je dva romana – “Sponzoruša u Parizu” i “U traganju za izgubljenim anđelom”. Mostarac Dragan Despot u TV seriji “Novine” u ulozi Ludviga Tomaševića pokazao je svu raskoš glumačkog talenta i iskustva. Za brojne uloge u kazalištu osvojio je desetak nagrada i priznanja, a ostvario je zapažene uloge u desetak filmova i nekoliko televizijskih serija.

Širokobriježanin Vinko Kraljević uprizorio je dr. Franju Tuđmana u dokumentarno-igranom serijalu “Predsjednik” Miljenka Manjkasa i Gordana Malića. To je bila 31. Kraljevićeva uloga na televiziji. Igrao je u 26 filmova i ostvario mnoštvo kazališnih uloga, ne samo u zagrebačkoj “Komediji”, svom matičnom kazalištu, u kojem ga je naslijedila kći Ana. Mostarca Slavena Knezovića u godini korone gledamo u ulozi policajca u TV seriji “Kud puko da puklo”. Uspješno je organizirao 14. MOFF u autokinu. – Prošle godine snimio sam dva filma u kojima sam koproducent – “Švedsko srce moje majke” redatelja Adisa Bakrača i “Poker Joker” Branka Schmidta, u kojem igram jednu od glavnih uloga – kazao nam je Slaven koji je uspješan i kao filmski producent, a televizijska publika posebno ga pamti kao Grofa u TV serijalu “Zauvijek susjedi”.

Slavenov brat Mario Knezović, frontmen grupe Zoster, u godini korone iskazao se i kako glumac. U filmu “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić igra ulogu snimatelja. Prošle godine u Srbiji je snimio desetak epizoda televizijske serije, a želi se ogledati i na kazališnim daskama.

Uvježbava ulogu u predstavi “Ja od jutra nisam stao” HNK Mostar s Ivanom Skokom, Jelenom Kordić Kuret, Ivom Krešićem i Draženom Pavlovićem. Maja Knezović–Lasić, sestra Slavena i Marija Knezovića, docentica na Sveučilištu u Mostaru, glumica i filmska producentica, nacionalna je predstavnica BiH u okviru Fondacije Vijeća Europe za podršku europske kinematografske produkcije. Kao glumica pojavljivala se i u igranim filmovima.

– Sudjelovala sam na Međunarodnom znanstvenom skupu na Danima hrvatskog kazališta na Hvaru, a prošlu godinu pamtit ću po Mostar Film Festivalu koji je održan u autokinu – kaže nam Maja Knezović–Lasić, umjetnička direktorica MOFF-a. Mostarska glumica Tina Laco također se posvetila sveučilišnoj karijeri. Nakon završenog studija glume obranila je doktorat na doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Filozofskog fakulteta u Zagrebu o temi teatrologije u BiH. Docentica na Filozofskom fakultetu u Mostaru i glumica kaže:

– Vrijeme korone potpuno je prekinulo aktivnosti Malog teatra u Mostaru, kao i radionice glume, dječje i blagdanske predstave. Sve čeka bolje dane. Ivo Krešić i ja radujemo se novim ciklusima radionica glume. Osobito mi je drago što su, unatoč svemu, održane Kazališne/Pozorišne igre u Jajcu na kojima sam ove godine bila selektorica. Predstave sam, nažalost, gledala posredstvom videosnimaka, ali važno je da najstariji teatarski festival u BiH nije izgubio kontinuitet. Njezin kolega Ivo Krešić uoči korone završio je snimanje filma “4:2” u Hrvatskoj u kojem, uz Bojanu Gregorić, glumi glavnu ulogu. Trenutačno radi na predstavi “Od jutros nisam stao” u HNK Mostar, gdje je i stalno angažiran. – U pripremi je snimanje filma i serije, trenutačno sam u dogovorima i probama. Korona je sve usporila, svima je teško – ali treba izdržati – kaže Krešić. Niz glumaca podrijetlom iz Hercegovine muku muči s koronakrizom. Zagrebačka glumica Ankica Dobrić, koja je rođena u Bileći, izborila se s bolešću, stan joj je oštećen od potresa, ali ne gubi nadu. Nada se da će korona ipak jenjavati kako bi posjetila majku u domu za starije. Širokobriježanka Iva Kraljević kazala nam je: – Godina korone bila je neizvjesna, puna otkazivanja predstava, ali i nekih novih, neočekivanih projekata. Unatoč svemu, igrala sam u dvjema predstavama, jednu u Dubrovniku, a drugu u Varaždinu te snimila kratki film “Spido” s Lukom Glavaševićem. Nadam se nekom boljem vremenu za sve. Ivin sugrađanin Petar Leventić godinu korone obilježio je interpretiranjem teksta “Dnevnik iz karantene” Ivice Prtenjače.

Ovog širokobriješkog glumca, člana Zagrebačkog kazališta mladih, publika pamti po ulogama u hrvatskim filmovima “Konjanik”, “Holding” i “Nebo, sateliti”. Nives Ivanković, kći TV novinara Ante Ivankovića, rođena u Tomislavgradu, završila je studij glume na sarajevskoj akademiji pa joj nije bilo teško igrati ulogu u seriji “Lud, zbunjen, normalan”. Publika je dobro poznaje kao Miki u TV projektu “Pod lipom”.

Nada se da će korona ipak splasnuti i glumicama njezina formata omogućiti nove uloge. Branimir Vidić – Flika, dubrovački Čapljinac, zvijezda serijala “Je l’ me netko tražio” i “Pod lipom”, ostvario je još desetak televizijskih uloga, a igrao je u 12 igranih filmova. Vjeruje da će stići bolji dani kad je riječ o njegovim ulogama, ali i Dubrovačkim ljetnim igrama. Njegov sugrađanin Dejan Aćimović, zagrebački glumac (i redatelj) koji je rođen u Čapljini, ostvario je uloge u blizu 20 filmova i pet televizijskih serija, a godinu korone i potresa pamtit će cijelog života – zagrebački stan mu je jako stradao u potresu. Niko Pavlović, glumac i producent, rođen u Trebižatu kod Čapljine, odigrao je niz filmskih i kazališnih uloga, a posebno je zaslužan za uspjeh zagrebačkog kazališta “Komedija”, u kojem je od 1989. godine bio ravnatelj do umirovljenja. Dobitnik je niza priznanja. Širokobriježanku Marijanu Mikulić gledali smo kao Dunju Gotovinu u Vrdoljakovu “Generalu” i TV serijama. U posljednje vrijeme mediji su puno pisali o njezinu privatnom životu s mužem Josipom, profesorom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, i tri njihova sina te o tome kako bi dvogodišnjem Jakovu bolje pristajalo ime Stipe. Već ga zovu po hercegovački – Ćipa! U 2021. godini očekuje nove uloge. Gruđanka Tea Šimić bljesnula je u TV seriji “Na granici”. U vrijeme korone priprema vlastite projekte.

Mostarka Snježana Martinović igrala je u bh., hrvatskim, francuskim, njemačkim, talijanskim i slovenskim filmovima i kazališnim predstavama. Nada se da će s prestankom pandemije ponovno imati prigodu igrati diljem Europe. Njezina sugrađanka Anđela Ramljak od početka ove godine do pandemije kao glumica sudjelovala je u Njemačkoj na projektima u sklopu Europskog ansambla koji su činili Zagrebačko kazalište mladih, Državno kazalište iz Stuttgarta i Nowy Teatri iz Varšave. Zagrebački glumac, scenarist i redatelj Goran Matović, jedan od najboljih interpretatora poezije hrvatskih pjesnika i dobitnik brojnih priznanja, također je rođen u Mostaru. Svojim projektima dao je poseban doprinos pjesničkom teatru. Od njega se očekuju novi projekti vezani za popularizaciju poetske riječi.

Mostarca Velibora Topića vidimo ponekad u nekom europskom filmu. Ni u Europi ni u Americi za većinu glumaca u godini korone nisu cvjetale ruže. Topić je igrao u 30-ak filmova, među kojima je i “Robin Hood”, i ostvario 25 televizijskih uloga, stekao je renome traženog glumca pa se s pravom nada da će s prestankom pandemije za njega biti posla i u domovini i inozemstvu. U godini korone igrao je u jednoj epizodi serije “Medical Police”, koja je premijeru imala u siječnju na Netflixu, a igrao je i zapaženu ulogu u britanskom trileru “Phea”, koji će ove godine imati premijeru. Stočanin Matko Raguž ostvario je nekoliko uloga u hrvatskim filmovima, a posvetio se najviše vođenju zagrebačkog Teatra EXIT, koji pokušava “zavarati” koronu pa je tako njegovo kazalište u studenome, uz pridržavanje epidemioloških mjera, imalo četiri izvedbe triju predstava. Željko Ninčić, zvijezda “Audicije”, rođen je u Poklečanima kod Posušja, a počeo se baviti glumom kao širokobriješki gimnazijalac. – Posljednje dvije predstave odigrao sam u Dubrovniku (20. veljače) i u Jablanici (22. veljače). Jako mi je žao što sam zbog korone morao odgoditi turneju stand-up monokomedije “Ero s ovoga svijeta” od Pule do Dubrovnika. Otkazani su mi nastupi u Frankfurtu, Stockholmu, Luksemburgu… No, što je, tu je, pripremam se za nastupe nakon korone – kaže nam Ninčić.

Otkazani nastupi

Srpski glumac i sve više političar Sergej Trifunović, koji se rodio se u Mostaru, “proslavio” se svojim gafovima, a nedavno prije izbora u njegovu rodnom gradu prešao je svaku mjeru. A kaže da voli karakterne uloge!

U godini korone preminuo je mostarski glumac Mirsad Elezi koji je, osim brojnih uloga u mostarskom Narodnom pozorištu, nastupio i u šest igranih filmova, od čega u dva talijanska. Mostarci Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić posljednju su predstavu “Rodijaci” Petra Miloša odigrali u Makarskoj 28. veljače.

– Nakon toga ja sam odigrao još dvije predstave HNK Mostar, matičnoj kući. Bio sam i jedan dan na snimanju filma. Planirani projekti prolongirani su za ovu godinu. Trenutačno spremam snimanje pilot-epizode jedne komedije. Vrijeme stanke u pandemiji iskoristio sam za nešto napisati, što sam dulje vrijeme namjeravao. Nadam se da će jednog dana to postati igrani film – kazao nam je Barnjak.

Velimir Pšeničnik Njirić sjeća se lijepih nastupa s predstavom “Rodijaci”, posebno onom u Pločama krajem veljače i kaže: – U HNK odigrao sam uloge u nekoliko predstava s postojećeg repertoara pod COVID-uvjetima. Imam više planova, ali realizacija čeka neko bolje vrijeme. Sanda Krgo Soldo, članica ansambla HNK Mostar, ogledala se i kao glumica u serijama “Viza za budućnost” i “Lud, zbunjen, normalan”. Glumci HNK Mostar rade u okvirima novog normalnog, to jest sa smanjenim brojem publike. Ansambl ovog kazališta čine Robert Pehar, Sanda Krgo Soldo, Ivo Krešić, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Jelena Kordić Kuret (zapažena uloga u filmu “Quo vadis, Aida?”) i Ivan Skoko. Mostarskog glumca Šerifa Aljića gledali smo u TV serijalima “Lud, zbunjen, normalan” i “Ne diraj mi mamu”, a u godini korone nastupao je u monodrami “Obrana Sokratova”. Mostarac Mario Drmać, TV voditelj i glumac, glumio je u više kazališta i pet filmova.

Livanjka Gordana Boban igrala je u dvama filmovima i nekoliko popularnih TV serijala. Lili Nežika Karačić, rođena u Crnču kod Širokog Brijega, bila je Miss dijaspore, a u Njemačkoj je bila uspješan fotomodel. Igrala je uloge ljepotica u šest njemačkih filmova. I ona, kao i mnoge glumice, čekaju da korona jednom prođe. Čitlučanka Seka Vučić, fotomodel i vlasnica modne agencije u Njemačkoj, također se ogledala i kao glumica u ulozi manekenke, frizerke… Marina Galić, kći pokojnog Širokobriježanina Branka Galića, kao kazališna glumica u Njemačkoj dobivala je značajna priznanja, a Ivanka Brekalo, kći Petra Brekala iz Crnih Lokava kod Širokog Brijega, bljesnula je u glavnoj ulozi televizijskog serijala državne televizije u Njemačkoj, a snimala je i u Austriji, također se nada novim ulogama.

Tri oskarovca

Širokobriježanin Andrija Zeljko imalo je uloge u nekoliko filmova, a posebno se istaknuo u širokobriješkom amaterskom kazalištu “Didak”. Valja se prisjetiti hercegovačkih glumaca koji više nisu s nama, među kojima su, primjerice, Toni Pehar pa Darko Ćurdo (igrao u šest filmova i imao desetak likovnih izložbi), rođen u Posušju, Ante Vican, koji je bio vlasnik diplome broj jedan zagrebačke Akademije i glumac u brojnim filmovima, njegova supruga Dana Kurbalija, Jozo Lepetić… Među glumce Hercegovce uvrstili su i oskarovca Karla Maldena (pravim imenom Mladen Georg Sekulović), čiji je otac rođen u Bileći (majka mu je bila Čehinja). Uz njega, oskarovci podrijetlom iz Hercegovine su i Danis Tanović i Duško Vukotić.

No valja podsjetiti i na Hercegovce i Hercegovke koji su nastupali u mjuziklima, operama, operetama. Jerko Šimić, brat Antuna Branka i Stanislava Šimića, odvjetnik, novinar i publicist, bio je prvi sarajevski operetni pjevač! Rođena Mostarka Blaženka Cigić–Milić bila je prvakinja Opere zagrebačkog HNK, kao i Amila Bakšić sarajevske, a Ferdinand Zovko prvak Opere osječkog HNK. Širokobriješki pjevač Ivan Mikulić nastupao je u naslovnoj ulozi u rock operi/mjuziklu “Jesus Christ Superstar”. Mostarci Tahir Nikšić i Gradimir Gojer suosnivači Mostarskog teatra mladih, obilježili su sarajevsku teatarsku scenu. Mladen Čutura, rođen u Mostaru 1959. godine, diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je dramaturg ZKM-a, a glumio je u 13 filmova i ostvario 23 televizijske uloge. Matija Prskalo iz Gabele (rođene u porodilištu u Metkoviću) igrala je u 22 filma i ostvarila 13 televizijskih uloga.

Goran Grgić, rođen u Osijeku, podrijetlom je iz Širokog Brijega. Damir Markovina, iako rođen u Beogradu u Mostaru je pohađao osnovnu i srednju školu, da bi se kao glumac ostvario u Zagrebu. Iz Mostara potječu i dvije prvoklasne redateljice – Tea Alagić Vlašić i Tanja Miletić Oručević. I u godini korone dosta su aktivni bili stand-up komičari iz Mostara – Miranda Lončar, Omer Hodžić i Osman Džiho. No, na mladima svijet glume ostaje. Nadamo se kako će tek stasali hercegovački glumci bljesnuti kao čitav niz glumačkih zvijezda rođenih pod hercegovačkim nebom.

HNK Mostar osvojio šesnaest nagrada!

Možda će zvučati apsurdno, ali HNK Mostar u doba koronakrize ostvario je nikad bolje rezultate, i to u vrlo teškim uvjetima međusobne distance, pridržavanja svih epidemioloških mjera, ograničenošću publike na samo 25 gledatelja, a naših dvoje djelatnika bilo je pozitivno na COVID–19, kaže nam Robert Pehar, glumac HNK Mostar. Početkom pandemije ovo kazalište započelo je s pripremom predstave “Spremni” Kristine Gavran u režiji Jelene Kordić Kuret, članice ansambla HNK Mostar. Predstava je žanrovski smještena u teatar apsurda i upravo govori proročanski (tekst je napisan 2012. g.) o onome što je svijet snašlo prošle, 2020. godine. Premijera je bila 2. lipnja.

– Naše protuoružje pandemiji bio je rad. Uspjeli smo ostvariti gostovanja na kazališnim festivalima u Jajcu, Konjicu, Mostaru, Banjoj Luci, Brčkom i Splitu te u grad Mostar donijeti čak 16 nagrada. Njih 15 dobila je predstava “Identitluk” autorskog projekta Tanje Miletić Oručević i ansambla predstave. Predstava je rađena u koprodukciji HNK Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar. Druga nagrađena predstava je predstava “Gnijezdo”, autorski projekt Marine Petković Liker, inspiriran poezijom Marka Tomaša, koja je na festivalu u Konjicu osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini, što je ukupno šesta nagrada ovoj predstavi. S predstavom “Identitluk” u vrijeme pandemije gostovali smo u Cazinu, Bihaću i Prijedoru. S predstavom “Sviraj to ponovno, Sam”, autora Woodyja Allena u režiji Marija Kovača, gostovali smo u HNK Šibenik, a s predstavom “Ajmo na fuka” autora i redatelja Dragana Komadine gostovali smo u Jankovićima (Travnik) – nastavlja Pehar. Trenutačno u ovom kazalištu pripremaju novu predstavu po tekstu “Ja od jutra nisam stao” Une Vezek, a u režiji Dražena Krešića, koji vuče korijene iz Hercegovine. Premijera bi trebala biti već oko 20. siječnja.

Pehar dodaje: – Prošlu godinu završili smo s trinaest predstava na svom redovitom repertoaru. Od tog broja sedam je nagrađenih predstava, s ukupno 37 nagrada. Cijelo vrijeme pandemije predstave s našeg repertoara igrali smo i pred domaćom publikom, barem jednom tjedno, a cijelo vrijeme radio je i naš Dramski studio. Osobno u vrijeme ove pandemije, uz svoje redovite radne obveze u matičnoj kući, uspio sam i režirati predstavu “Jedan epitaf lavici anđeoskoj” autora Zvonimira Reze, našeg mladog bogoslova. Predstavu sam radio s mladim amaterima župe sv. Ilije u Kruševu. Priča je to posvećena Jelinom grobu u mjestu Krivodolu – župa Kruševo.

Frano Vukoja, Večernji list BiH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNŽ

Testirano 445 uzoraka, pozitivnih 28, preminule 3 osobe

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom posljednja 24 sata preminule su 3 osobe: muškarac iz Prozora-Rame rođen 1962. godine, žena...