OTVORENA DO 23. VELJAČE

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica otvorena izložba Josipa Mijića

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno u četvrtak je otvorena izložba Josipa Mijića “Form over substance/Forma nad sadržajem”.

Riječi je o izložbi nagrađivanog umjetnika rodom iz Travnika, dugogodišnjeg uposlenika Franjevačke galerije Široki Brijeg i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Nazočne je pozdravila ravnateljica Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko zahvalivši pritom Josipu na prilici da u Livnu ugosti ovu izložbu nakon koje ćemo svi, kako je kazala, manje razmišljati o formi, a više o sadržaju.

O izložbi je govorio povjesničar umjetnosti Beat Čolak napominjući kako je Mijićeva izložba svojevrsni “umjetnički obračun” s površnošću i izravno ne tematizira ni društvo ni pojedinca.

-Međutim izloženi moniliti su lica i naličja društva, odnosno lica i naličja u kojima se može prepoznati svaki pojedinac. Zato i ne postoji unificirano značenje ovih djela, već je svaki promatrač tragač za sebe, a da bi dosegao odgovor pojedinac se mora uzdignuti iznad stanja u kojemu je bio prije dolaska na ovo mjesto- rekao je Čolak.

Izložbu je svečano otvorenom proglasio sam umjetnik Josip Mijić.

Izložba je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno otvorena do 23. veljače 2020. godine./F/HMS/

Najnovije