Sve vijesti

HNK Mostar

NEW DELHY

U deklaraciji G20 izbjegnuto izravno optuživanje Rusije za rat u Ukrajini

Na summitu G20 u Indiji dogovorena je zajednička deklaracija kojom se osuđuje uporaba sile u ratu u Ukrajini, ali nije izravno kritizirana Rusija.

Malo tko je očekivao usvajanje zajedničke deklaracije s obzirom na oštre podjele u toj grupi o njihovim stavovima oko rata u Ukrajini, ali je indijski premijer Narendra Modi objavio da je grupa postigla konsenzus o deklaraciji.

Jaka naznaka da su pregovori u posljednjem trenutku u tijeku pojavila se u ranijem nacrtu deklaracije kojoj je u petak pristupio BBC, a gdje je bilo vidljivo da je paragraf o Ukrajini ostavljen prazan. Sporna točka bio je rat u Ukrajini – kao što je bio slučaj i tijekom summita na Baliju prošle godine.

Čini se da je Deklaracija iz Delhija osmišljena kako bi omogućila i Zapadu i Rusiji da pronađu pozitivne strane. No u procesu se koristio jezik koji nije tako snažan u svojoj osudi Moskve kao što je to bio slučaj na Baliju prošle godine.

Na Baliju su čelnici G20 “najoštrije osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu” – iako su primijetili da “postoje drugačija stajališta i različite procjene situacije i sankcija”, dok deklaracija iz Delhija ne kritizira izravno Rusiju za rat.

Dokument govori o “ljudskoj patnji i negativnim dodatnim učincima rata u Ukrajini s obzirom na globalnu sigurnost hrane i energije”. Također je ponovljeno priznanje “različitih pogleda i ocjena”.

Važno je da se u deklaraciji navodi “rat u Ukrajini”, a ne “rat protiv Ukrajine”. Ovakav izbor riječi mogao je povećati vjerojatnost da će Rusija prihvatiti deklaraciju, piše BBC.

Ukrajina, koja je sudjelovala na summitu na Baliju, nije pozvana ove godine, a njezin je odgovor na deklaraciju bio kritizirajući.

– U pogledu ruske agresije na Ukrajinu, G20 nema se čime pohvaliti – navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru.

Osim toga, na summitu je Modi službeno pozvao Afričku uniju (AU) da postane stalna članica G20. Delhi je dao prednost uzdizanju glasova ovih nacija kao temelju svog predsjedanja, a u bliskoj budućnosti spreman je ‘pobrati plodove’ tog strateškog poteza dok se natječe s Kinom za utjecaj u Aziji i Africi./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREMIJER LIGA BIH

Posušje ostalo bez pobjede na Mokrom Docu, Tuzla City ‘izvukla’ remi

Nogometaši Posušja i Tuzla Cityja podijelili su bodove na stadionu Mokri Dolac u okviru 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigravši neriješeno 1:1. Plavo-bijeli...