ZA NEKE UNOSAN BIZNIS

U BiH tijekom ove godine uvezeno više od 9.000 tona smeća

U BiH je u ovoj godini uvezeno više od 9.000 tona otpada u vrijednosti od oko tri milijuna maraka, a riječ je uglavnom o papiru za preradu, otpadnom željezu koje se pretapa te ostacima plastičnih masa.

U Sektoru za carine Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH navode za “Glas Srpske” da je u BiH dozvoljen uvoz otpada samo za preradu ili energetsku iskoristivost.

“Nije dopušten uvoz otpada radi deponiranja. Najčešće se uvozi otpadni papir za preradu u pogonima “Natron-Hajata” Maglaj i otpadno željezo za pretapanje u pogonima ‘Accelor Mittala’ Zenica“, naveo je Vladimir Dragičević, pomoćnik ravnatelja UNO.

Prema podacima Sektora za carine UNO, u prvoj polovici godine u BiH je uvezeno 826.168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 milijuna kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 milijuna kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa, te otpada koji je klasificiran pod ostalo. Podaci pokazuju da je lani u BiH stiglo 1,72 milijuna kilograma papira za reciklažu, 15,71 milijun kilograma željeza za preradu i 4,02 milijuna kilograma ostataka plastičnih masa.

Dragičević pojašnjava da je uvoz otpada u BiH dozvoljen svakom gospodarskom subjektu koji ispuni uvjete za to, propisane entitetskim zakonima o upravljanju otpadom. Nakon što ispuni potrebne uvjete, dodaje, gospodarski subjekt dobiva dozvolu od nadležnih ministarstava u skladu s Bazelskom konvencijom, čiji je potpisnik i BiH.

Dragičević je rekao da, na osnovu podataka Sektora za carine u prošloj i ovoj godini, nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.

“UNO nema nadležnosti za osporavanje ili poništenje dozvola za uvoz koje su izdala entitetska ministarstva“, naglasio je Dragičević.

Posljednji slučaj koji je digao na noge javnost u BiH jeste uvoz otpada iz Italije koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, Drvaru i Bihaću. Prema podacima UNO-a, firma “Krom reciklaža” uvezla je u Drvar 294.547 kilograma otpada u vrijednosti od 16.126 maraka.

Općinsko vijeće Drvara je na izvanrednoj sjednici 6. srpnja donijelo odluku da otpad bude žurno izmješten s tog područja, a u istragu su se uključile sve institucije, pa čak i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Mirnim prosvjedima uklanjanje uvezenog smeća zatražili su i građani.

Ministrica zaštite okoliša i turizma FBiH Edita Đapo rekla je da će otpad koji je deponiralo poduzeće “Krom reciklaža” biti vraćeno u Italiju, odakle je i stigao.

“Obratili smo se resornom ministarstvu u Italiji i dok dobijemo dozvolu od njih da se vrati otpad, bit će naloženo poduzeću “Krom reciklaža” da vrati sve u Italiju. Ako ono ne bude htjelo, onda će to morati uraditi talijanska kompanija – pojasnila je Đapo.

Vladimir Dragičević objašnjava da, ako uvoznik ima važeću dozvolu, UNO provjerava usklađenost predmetne robe s priloženom dokumentacijom.

“Takozvani ‘zeleni, žuti i crveni put’ su modaliteti određeni analizom rizika i predviđaju: slobodan prolaz (zeleno), pregled dokumentacije (žuto) i detaljan fizički pregled robe i dokumentacije (crveno)“, pojasnio je Dragičević./HMS/

Najnovije