STATE DEPARTMENT:

U BiH i dalje postoji opasnost od terorizma izazvanog nasilnim ekstremističkim ideologijama

Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma, iako joj kapaciteti ostaju ograničeni, a malo napretka je postignuto u reformama zakona i propisa zbog političke krize izazvane secesionističkom retorikom i opstrukcijom institucija na razini države od lidera entiteta Republike Srpske, kao i disfunkcijom entiteta Federacije Bosne i Hercegovine zbog napetosti između Bošnjaka i Hrvata te koncentracije na uske političke interese, objavio je u utorak američki State Department u svom izvješću o terorizmu koji obuhvaća 2021. godinu.

– U 2021. godini nije bilo poznatih registriranih građana Bosne i Hercegovine koji su pokušali putovati na strana bojišta, iako se neki bivši strani borci i članovi njihovih obitelji i dalje nalaze u Iraku i Siriji. Bosna i Hercegovina i dalje je voljan partner u vraćanju bivših stranih boraca i u srpnju je osnovala međuagencijsko koordinacijsko tijelo za nadgledanje budućih napora u repatrijaciji – navodi se u izvješću.

Međutim, u istragama vezanim za borbu protiv terorizma, međuljudski i međuagencijski sukobi i izolacija sprečavaju potpuno efektivnu suradnju, navodi State Department.

Podsjećaju da u Bosni i Hercegovini nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u 2021. godini.

Nova nacionalna Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma 2020-24 nije usvojena i međuagencijska radna skupina koja je formirana u maju radi njenog izrade još radi na tome. Ministarstvo sigurnosti je u ožujku osnovalo međuagencijsko koordinacijsko tijelo za razvoj plana za repatrijaciju, gonjenje ili reintegraciju bivših stranih boraca iz Iraka i Sirije i tijelo je krajem 2021. godine završavalo plan za sveobuhvatnu vladinu akciju.

Državno tužiteljstvo i SIPA su dobili obuku od različitih programa američkih agencija, uključujući program ATA, OPDAT i Program za međunarodnu kriminalističku obuku i pomoć.

U 2021. godini je bilo ograničeno održavanje obuka uživo. Policijska suradnja na višim razinama je i dalje bila otežana zbog političke krize i složene vlasti u Bosni i Hercegovini.

Postojeći sporovi oko nadležnosti države i entiteta sprječavali su napredak u ažuriranju zakona i regulativa za prikupljanje i upotrebu informacija o putnicima u skladu s međunarodnim standardima. Ipak, postignut je neki napredak u poboljšanju sistema i tehnologije za kontrolu granica.

U 2021. godini je pet osoba vraćenih iz stranih terorističkih formacija osuđeno, dok je jedan optuženik oslobođen optužbi. Proces su pratili američki partneri koji su pružali mentorsku podršku bosanskohercegovačkim istražiteljima i tužiteljima.

Bosna i Hercegovina je članica MONEYVAL-a i član je Egmont skupine. Zbog političke krize, malo napretka je postignuto u ažuriranju zakonodavstva protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Također, nisu izvršene procjene nacionalnih rizika kao što zahtijeva MONEYVAL. Jedna osoba je optužena za financiranje terorizma u 2021. godini, što predstavlja neki napredak, ali tužiteljstvo treba unaprijediti kapacitete za tu vrstu slučajeva.

Sudstvo u BiH ima tendenciju blagog pristupa optuženima za terorizam, posebno prema ženama koje se gotovo uvijek ne smatraju mogućim kriminalcima. U 2021. godini nije bilo zamrzavanja imovine na osnovu UNSCR-ova, ali vlasti u BiH surađuju s američkim ministarstvom pravde.

U Bosni i Hercegovini i dalje postoji opasnost od terorizma izazvanog nasilnim ekstremističkim ideologijama i nacionalističkim skupinama.

Politička kriza u 2021. uzrokovana je retorikom etničkih lidera, dok su glavne religijske zajednice nastavile raditi zajedno kroz Međureligijsko vijeće kako bi promovirale toleranciju i suprotstavile se bilo kakvom obliku nasilja usmjerenog prema njihovoj zajednici.

USAID-ov Ured za tranzicijske inicijative je završio svoj program za sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma. U gradu Bihaću, Bijeljini, sarajevskoj općini Centar, Doboju, Jablanici, Prijedoru, Srebreniku i Tuzli djeluje mreža “Strong Cities Network” koja se bavi sprječavanjem nasilnog ekstremizma.

Ured državnog tužitelja nastavlja surađivati sa Sjedinjenim Državama, regionalnim susjedima i zemljama Europske unije na istragama protiv terorizma. Bosna i Hercegovina je članica ili sudionica UN-a, OESS-a, Regionalnog kooperacijskog vijeća za jugoistočnu Europu i Vijeća Europe, navodi se u izvješću State Departmenta./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img