Sve vijesti

HNK Mostar

U BiH do sada stiglo 561 vozilo s humanitarnom pomoći

Od početka poplava u Bosni i Hercegovini pa zaključno s jučerašnjim danom na graničnim prelazima je registrirano ukupno 561 vozilo koje dovozilo humanitarnu pomoć u BiH. Ukupna težina svih pošiljki humanitarne pomoći iznosi 3.716.663,46 kilograma.  

Kako navode u Upravi za neizravno oporezivanje BiH najviše ima prehrambenih artikala, vode, odjeće i obuće, hrane za bebe i pelena te raznih higijenskih sredstava. Carinski postupak nad pošiljkama međunarodne pomoći Uprava za neizravno oporezivanje BiH (na graničnim prelazima, u carinskim ispostavama, kao i grupama za carinske postupke) provodi prioritetno, uz poštivanje propisanih pravila zahtijevanog carinskog postupka.

Pošiljku međunarodne humanitarne pomoći upućene u Bosnu i Hercegovinu treba pratiti popis (specifikacija) robe koja treba sadržavati podatke o pošiljatelju robe, primaotelju robe, vrsti robe, količini i vrijednosti robe.

Primatelj takve pošljke može biti registrirana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored toga iz dokumentacije koja prati pošiljku međunarodne pomoći mora biti vidljivo da se radi o besplatnoj pošiljci, pri čemu to može biti odvojena izjava pošiljatelja ili naznaka na samom popisu (specifikaciji) robe da se ista poklanja u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH ranije je donijela odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Trebinje, Sarajevo, te zračne luke Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH, kako bi se te pošiljke što brže ocarinile i stigle na područja kojima su namijenjene.

Također, iz UNO apeliraju na sve špeditere koji provode carinski postupak, da daju svoj maksimalni doprinos i pomognu svim uvoznicima koji dovoze humanitarnu pomoć u BiH./HMS/

Najnovije

ŠEF EU DIPLOMACIJE

Borrell posjetio Odesu i osudio ‘barbarske’ napade na grad

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke...