Sve vijesti

SVEJEDNO ĆE SE ODRŽATI

Tvrtka koja stoji iza Miss Universe proglasila bankrot nakon drame zbog trans misica

Iako će se izbor za Miss Universe 2023. ipak održati ove subote, organizacija JKN Global Group koja stoji iza njega podnijela je zahtjev za bankrot samo nekoliko dana prije događaja, piše NY Post. Objavljeno je to nedugo nakon brojnih kontroverzi koje su nastale zbog uključivanja transrodnih kandidatkinja.

Tajlandska milijunašica i aktivistica Anne Jakrajutatip iz JKN Global Grupe kupila je organizaciju koja se bavi organiziranjem izbora za 20 milijuna dolara 2022. godine. Međutim, samo godinu dana kasnije došlo je do prvih financijskih problema, a sad su proglasili bankrot.

Organizacija Miss Universe ipak je objavila da bez obzira na “trenutnu financijsku situaciju potvrđuju da će se Miss Universe 2023. održati u El Salvadoru 18. studenog 2023., gdje će vrhunsko iskustvo obožavateljima ostati glavni prioritet.” Hrvatsku na izboru predstavlja Andrea Erjavec.

Miss Portugala i Nizozemske su trans

Na ovogodišnjem izboru za Miss Universe sudjelovat će najmanje dvije transrodne osobe koje se identificiraju kao žene: Miss Portugala, stjuardesa po imenu Marina Machete, i Rikkie Kollé, koja je prva transrodna Miss Nizozemske, piše Index.hr.

Španjolka Ángela Ponce bila je prva u povijesti trans natjecateljica izbora ljepote 2018., ali nije prošla u finale. Machete je u rujnu objavila video u kojem se žalila da su “razine transfobije i netolerancije alarmantne u cijelom svijetu”.

Međutim, Machete je dodala da je “dirljivo vidjeti da je organizacija Miss Universe toliko inkluzivna, da ruši granice i stvara platformu za žene, ne samo da ih osnaži već i da stvori stvarne promjene u svojim zajednicama.”

“Trans žene su žene, točka”, izjavili su iz organizacije Miss Universe za CNN u listopadu, nakon pobjede Miss Portugala. “Ovdje smo da slavimo žene, točka. To je istina već više od desetljeća i ponosni smo što smo ovu promjenu napravili vrlo rano, u usporedbi s drugim programima.”/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...