ŽUPANIJSKI SUD U MOSTARU

Tužiteljstvo HNŽ traži veće kazne za Kaplana i ostale zbog prekida izbora u Stocu

Na Županijskom sudu u Mostaru održana je sjednica Žalbenog vijeća u predmetu “Kaplan i ostali”, a vezano za slučaj prekinutih općinskih izbora u Stocu u listopadu 2016. godine.

I Tužiteljstvo HNŽ-a i obrana optuženih žalili su se na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Čapljini iz siječnja 2020. godine. Prema toj presudi, zbog nasilnog prekida izbora zatvorskom kaznom od dvije godine kažnjen je Salmir Kaplan iz SDA, koji je 2016. godine bio kandidat za načelnika općine Stolac uime Inicijative za Stolac, Demir Mahmutčehajić iz SDP-a osuđen je na godinu i četiri mjeseca, dok je Ahmed Ljubović iz SDA osuđen na deset mjeseci zatvora.

Njih se tereti da su na dan izbora sudjelovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu te u napadu na službene osobe od kojih su dvije pretrpjele ozljede.

Obrana smatra kako optužnica nije dobro obrazložena niti počiva na važećim zakonskim propisima te da je presuda “puna nezakonitosti”, kako se izrazio u obrazloženju žalbe branitelj optuženih, odvjetnik Alen Nakić.

– Danas ste imali prigodu čuti ono što obrana misli o zakonitosti prvostupanjske presude, a koja je, po stajalištu obrane, apsolutno nezakonita i donesena uz brojne povrede prije svega ljudskih prava optuženih – kazao je Nakić.

U obraćanju Vijeću pozvao se i na ranije presude u slučajevima na Europskom sudu za ljudska prava, kao i jedne presude na Ustavnom sudu BIH gdje je, po njegovim riječima, utvrđeno da se za slučaj oko kojeg se vodio upravni postupak ne može voditi nakon toga i kazneni. Pri tom Nakić misli na novčane kazne koje je optuženima izreklo Izborno povjerenstvo BiH, kao i mjeru izbacivanja Salmira Kaplana iz izbornog procesa 2016. godine.

Također, Nakić smatra i kako zakonom nije jasno propisano djelo prekida procesa glasovanja te da se i napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva, koji je kasnije smijenjen, ne može okarakterizirati kao napad na službenu osobu.

– Presuda mora imati jednu drugu poruku, bez obzira na događaje koji su se dogodili tog dana 2016. godine u Stocu. a to je da bude u funkciji pomirenja i dosljedne provedbe svih pozitivno pravnih propisa u BIH – ustvrdio je Nakić.

Tužiteljstvo, pak, smatra kako kazne zatvora trebaju biti veće.

Tužitelj Spomenko Jukić pozvao se pri tome na ranije osuđene osobe vezano za izborni dan u Stocu, kroz postignutu nagodbu i uvjetne kazne. Od 22 osobe pet ih je dobilo kazne zatvora, četiri po pola godine, a jedna osoba deset mjeseci.

Jukić smatra kako su djela za koja se okrivljuju Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović znatno teža, što se treba odraziti i u presudi.

– Očekujem da prvostupanjski sud nije napravio neke bitnije povrede. U najmanju ruku očekujem da će biti potvrđena prvostupanjska presuda – kazao je nakon sjednice vijeća Jukić.

Žalbeno vijeće Županijskog suda odluku bi trebalo donijeti u roku od 15 dana./Fena/HMS/

 

spot_img

Najnovije

spot_img