OSUMNJIČENIK I SVJEDOK

TUŽITELJSTVO BIH TRAŽI PRITVARANJE OSMICE: Sa Sarajlićem zajedno putovao i ljetovao u Antaliji

Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) prekršio je mjere zabrane koje su mu određene nakon što je nedavno uhićen pa pušten u odlukom Suda BiH. To je razlog zašto Tužiteljstvo BiH ponovo traži određivanje pritvora, saznaje Avaz.

Osmici je Sud BiH 16.srpnja odredio mjere zabrane, nakon što je prethodno odbijen prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za jednomjesečnim pritvorom.

Približavanje svjedocima na udaljenosti od 50 metara

U rješenju Suda BiH je precizno navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zlouporabu službenoj položaja i pranje novca “zabranjuje kontaktiranja sa svjedocima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom osim s braniteljima”.

Međutim, Osmica je sa svjedokom u ovom predmetu, Asimom Sarajlićem, delegatom SDA u Domu naroda Bosne i Hercegovine i članom Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e otputovao zrakoplovom sa Zračne luke Sarajevo 21.srpnja u Antaliju. Putovanje se dogodilo svega pet dana nakon određivanja mjera.

Prema dokumentaciji “Avaza”, Sarajlić i Osmica zajedno su i otputovali i ljetovali u Antaliji, a u Sarajevo su se vratili 30. srpnja. Potvrđuju to i službeni podaci Granične policije i Tužiteljstva BiH koji su proslijeđeni Sudu BiH.

Ovo je više nego drsko kršenje sudskih mjera, zbog čega je zatraženo određivanje pritvora. Mjere je Mehmedagić također prekršio i prije deset dana, kada je sa Sarajlićem prisustvovao svadbi kćerke Bakira Izetbegovića.

Podsjećamo, Sarajlić je u siječnju saslušan u Tužiteljstvu BiH. On je dobio poziv da da iskaz na okolnosti prodaje automobila Audi Q5 supruzi direktora OSA-e, Ameli Šehović.

Na njeno ime se, naime, od 27. svibnja 2019. godine vodi Audi Q5, koji je kupila od Sarajlića.

Problem zbog kojeg je sporna ova kupoprodaja je i taj što je Sarajlić član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, čiji je direktor Mehmedagić.

Dio transakcije plaćen u gotovom novcu

Sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu, kao i kuća koju je kupio od Šaćira Ćedića, vlasnika “Vatre”.

Naime, prema detaljima financijske istrage, koju je po nalogu Tužiteljstva BiH uradila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ugovorena vrijednost vozila bila je 62.000 KM. Ali, prema informacijama „Avaza“, Sarajliću su s računa Mehmedagića isplaćene 42.000 maraka.

Za preostalih 20.000 KM se traga. Točnije, sumnja se da je i ovaj dio transakcije plaćen u gotovom novcu.

Sada preostaje da se vidi što će o svemu reći Sud BiH na čijem je čelu Ranko Debevec./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...