Hrvatski Medijski Servis

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet u slučaju Tegeltija, oglasio se i predsjednik VTSV-a

Tužiteljstvo BiH je formiralo predmet i izvršit će se provjere navoda objavljenih na portalu Zuranal.info, kazao je za N1 danas glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se danas na Facebooku, povodom optužbi da je putem posrednika, inače službenika SIPA-e, ugovarao klijente kojima je trebalo “ubrzati” predmete u bh. pravosuđu, piše Avaz.

Ove navode objavio je portal Žurnal.info, navodeći da je Tegeltija trgovao krivičnim istragama:

Njegov status prenosimo u cijelosti:

Radeći posao koji ja radim, a u sličnoj su poziciji i drugi sudci i tužitelji, moguće su situacije u kojima različiti ljudi, pozivajući se na mene ili na druge sudce i tužitelje, obavljaju razgovore u kojima se govori da ja ili drugi sudci ili tužitelji zahtijevamo nekakav novac, bez da ja ili drugi sudci ili tužitelji s tim imamo bilo kakve veze.

Ovo nije prva situacija gdje se ja prozivam da se na moje ime uzima nekakav novac, bez da ja s tim imam ikakve veze.

Kad god sam saznao za takve priče, o njima sam informirao istražne organe podnoseći prijavu.

Jedna od tih situacija dogodila se i 2016 godine. U prilogu u je Naredba o neprovođenju istrage koju je donijelo Republičko tužiteljstvo RS 22. sijačnja 2019. godine, iz koje je vidljivo da mi se putem Facebooka obratila izvjesna osoba s profila pod imenom Jelena Nikolić, navodeći da je na račun moga imena od nje izvjesna osoba uzela 8.000 eura, koja joj je rekla da je razgovarala sa mnom te da sam ja tražio taj novac da se “iza paravana” riješi njen problem. Čim sam dobio takvu poruku, obavijestio sam MUP i Tužiteljstvo kako bi se ti navodi istražili. Tužiteljstvo me obavijestilo da se neće provesti istraga jer se u konkretnom slučaju nije utvrdilo postojanje krivičnog djela.

Ja ne znam kakvi su odnosi i kakva je bila komunikacija između inspektora SIPA-e Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića niti u to mogu ulaziti i bilo što prejudicirati, želim samo istaći da bih na istovjetan način kao i 2016. godine, u primjeru koji ovdje navodim, postupio i u slučaju da me bilo tko obavijestio da je od njega u moje ime bilo tko uzeo bilo kakav novac za bilo što.

Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustrira slučajeve koji se, nažalost, mogu dogoditi jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu, a što vješti manipulatori mogu iskoristiti. Zbog toga pozivam sve građane, kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudca ili tužitelja ikada uzet bilo kakav novac, da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužiteljstvu.

Dodik o slučaju Tegeltija

Inače optužbe protiv Tegeltije komentirao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je Milan Tegeltija ušao u VSTV s “visokom ambicijom da uvede red”.

– I kao svi što dolaze s tom ambicijom, završava na ovaj način, lažnim optužbama, vjerujem. Ovo je sve izgubilo smisao – kazao je on.

Rekao je da je osobno protiv VSTV-a, jer je, kako je ocijenio, ta institucija izvanustavna.

– Ne može jedna grupa ljudi formirati i imenovati sve sudce i tužitelje u BiH. Ovo je nakaradno, ovo ništa ne valja. Ja hoću da sudci i tužitelji imaju odgovornost. Najveće urušavanje pravosudnog sustava uradili su sudci i tužitelji – rekao je Dodik.

Milorad Dodik, inače predsjedavajući Predsjedništva, dao je podršku i Ružici Jukić, potpredsjednici VSTV-a, koja je iznijela ozbiljne optužbe da se Veleposlanstvo SAD-a miješa u rad pravosuđa zbog održavanja sastanka sa sudcima Goranom Nezirovićem, Brankom Perićem i tužiteljem Tomislavom Ljubićem, a Jukić je kolege nazvala trećerazrednim službenicima. Od stava Jukić ogradio se Tegeltija./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte