Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Dodika povodom sumnje na izbornu prevaru

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o neprovođenju istrage protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih protiv kojih je podnesena kaznena prijava o počinjenoj izbornoj prevari na Općim izborima 2022. godine.

Prijavu su ranije podnijeli PDP, SDS, Lista za pravdu i red i Narodni front.

Iz Tužiteljstva su obrazložili da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je ovu odluku nazvao sramnom te je dodao da je još sramnije obrazloženje da Tužiteljstvo BiH smatra da ne postoji osnova sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od kaznenih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasovanju, povrede tajnosti glasovanja i uništenja izbornih isprava.

“Još jedan pokazatelj da postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture, da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji”, poručio je Borenović.

Dodao je da Tužiteljstvo BiH ovakvom odlukom šalje katastrofalnu poruku pred još jedne izbore i navodi da je izborna krađa dopuštena./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img