TUSKOV URED POTVRDIO Nametanje Komšića tema summita EU, europski lideri podržali Hrvate u BiH

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Europskog vijeća na današnjem dijelu redovitog summita dogodilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Europski dužnosnici, posebno oni iz Europske komisije i Europskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

“Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red summita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvaćanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogherni”, rečeno je za N1 iz Ureda Donalda Tuska.

Napomenimo kako je hrvatski premijer Plenković kazao ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “izigrano slovo i duh Daytonskog sporazuma” podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Macron, premijer Španjolske Sanchez te već spomenuta visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini.

U Bruxellesu se također moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave službenih rezultata izbora raspravljati Vijeće za vanjske poslove Europske unije, a nakon toga možda i Europsko vijeće koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Prikupljene 43 doze, krv darovali i rekorderi

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi, održanoj u četvrtak u dvorani Druge osnovne škole Široki Brijeg, prikupljene su 43 doze krvi, a akciji se odazvalo...