TURSKI VELEPOSLANIK U SRBIJI: Promjena Daytona moguća samo uz suglasnost svih strana u BiH

Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a Daytonski mirovni sporazum može biti promijenjen samo uz suglasnost svih strana u državi, izjavio je veleposlanik Turske u Beogradu Tanzu Bilgic.

“Ako bude nekih izmjena ili poboljšanja ovog sporazuma, to mora biti učinjeno u suglasnosti svih zainteresiranih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija”, rekao je Biglic za Blic.

Odgovarajući na pitanje “zna li da je SDA Bakira Izetbegovića nedavno usvojila Deklaraciju koja bi trebala dovesti do ukidanja Republike Srpske” i bi li Turska podržala tu ideju, Biglic je naveo da je “Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo uz suglasnost svih strana”.

“Smatram da će rezultati trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH tijekom posjeta Srbiji turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana konkretno doprinijeti cijeloj regiji”, kazao je Biglic.

Naveo je da će tijekom predstojećeg Erdoganovog posjeta Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u Sremskoj Rači biti položen kamen temeljac za izgradnju autoceste Beograd-Sarajevo.

Biglic je rekao da će tijekom Erdoganovog posjeta, planiranog za 7. i 8. listopad, između ostalog, biti održan i poslovni forum kojem će prisustvovati 200 turskih gospodarstvenika, kao i trilateralni summit lidera Srbije, Turke i BiH./Srna/HMS/

Najnovije