TURSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA: Nismo hotel za pripadnike Islamske države

Turska je kritizirala europske zemlje koje su odlučile ukinuti državljanstvo zarobljenim osumnjičenicima Islamske države i zaprijetila da će ih vratiti u Europu.

“Mi nismo hotel za pripadnike Daesha”, rekao je u subotu u Ankari ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu. Dodao je da su države poput Velike Britanije i Nizozemske “pronašle lakši način” ukidanjem državljanstva pripadnicima Islamske države.

Ne zna se broj zarobljenih

Nije otkrio broj navodnih pripadnika Islamske države i njihovih obitelji koje Turska drži zarobljene od pokretanja turske ofenzive na sjeveroistoku Sirije 9. listopada.

“Recimo da ga zadržim neko vrijeme u zatvoru. I onda bude oslobođen. Trebam li mu dati terorističko državljanstvo?” rekao je Sojlu i dodao da će ih Turska “vratiti u njihove zemlje”.

Kaže da je “neprihvatljivo i neodgovorno” što su europske zemlje ukinule državljanstvo osumnjičenicima za pripadnost Islamskoj državi i prepustile Turskoj rješavanje njihovog statusa.

Neke zemlje strahuju zbog regrupiranja IS-a

Turska je pritvorila osumnjičenike iz Nizozemske i Velike Britanije, ali i drugih zemalja, rekao je Sojlu.

Nekoliko europskih zemalja odbilo je repatrirati borce Islamske države i njihove žene ili udovice koje su držale Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima.

SDF, koji se zajedno sa Sjedinjenim Državama borio protiv Islamske države i navodno drži oko 10.000 militanata, pod pritiskom je otkad su se američki vojnici povukli iz područja i otkad je započela turska ofenziva.

Neke zemlje strahuju da će nastali kaos omogućiti regrupiranje Islamske države./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK FEDERACIJE BiH

Čavara pozvao građane na poštivanje epidemioloških mjera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara uputio je apel stanovnicima Bosne i Hercegovine za poštivanje propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.- S obzirom na pogoršanu covid-19...