TURSKA Premijera filma “Alija Izetbegović, naš mudrac”: Bosnu u amanet ostavio Erdoganu

Povodom 1. ožujka Dana nezavisnosti BiH u Predsjedničkoj palači Republike Turske u Ankari premijerno je prikazan dokumentarni film „Naš mudrac – Alija Izetbegović“.

U dokumentarcu o Aliji Izetbegoviću govori i aktualni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je kazao kako je prvi povratku sa službenog puta iz Europe svratio u Sarajevu i nesporedno prije smrti u bolnici posjetio Izetbegovića.

Erdogan je tako naveo i kako mu je Alija Izetbegović kazao da se molio za njega i da mu ostavlja zadaću, odnosno amanet da „čuva Bosnu“.

Do danas sam ulagao svu snagu kako bi izvršavao oporuku koju mi je rahmetli Alija ostavio, a to radim i danas i nastavit ću, poručio je turski predsjednik Erdogan.

Koordinator projekta i producent dokumentarca “Naš mudrac, Alija Izetbegović“ Omer Erdogan se obratio prisutnima na premijeri u kompleksu palače Predsjedništva Turske i tom prilikom svim građanima BiH čestitao Dan nezavisnosti.

Ističući kako je Alija Izetbegović bio “posljednji revolucionarni lider prošlog stoljeća“, producent Omer Erdogan je, kako prenosi Dnevnik.ba, kazao kako je uspio očuvati nezavisnost i suverenitet BiH u teškim vremenima rata.

– Alija Izetbegović je bio čovjek mira i borio se da zaustavi rat i stradanja. Bio je mudrac sa civilizacijskim pogledima i bio je veliki prijatelj Turske – kazao je producent Omer Erdogan i dodao kako je uvjeren da bi se “povijest drugačije odvijala“ da je današnja Turska bila na sceni prije dva i pol desetljeća.

Član Upravnog odbora „Fondacije za kulturu i solidarnost Bosanaca“ Sakarye Suleyman Gunduz je rekao kako poruke i nauk Alije Izetbegovića mogu biti lijek za kaotičnu situaciju u zemljama islamskog svijeta.

Pozivam posebno mlade da što više čitaju djela Alije Izetbegovića. Čitajte ga i kao lidera, ali i kao mudraca. On je nama ostavio krajnje važnu ostavštinu,  rekao je Gunduz./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije