BILATERALNI SUSRET U ANKARI

TURSKA: Pregovori o švedskom ulasku u NATO još “na početku”

Članica NATO-a Turska kaže da su pregovori koji se tiču švedskog pridruživanja vojnom savezu daleko od gotovih i da Švedska treba konkretnim koracima pokazati solidarnost s Ankarom u borbi protiv terorizma.

Švedska je napravila napredak u ispunjavanju turskih zahtjeva na temelju ljetnog memoranduma, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim kolegom Tobiasom Billstromom u četvrtak u Ankari, prenosi Hina.

Međutim, dodao je: “Nismo ni na pola puta, tek smo na početku.”

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u u svibnju zbog sigurnosnih briga nakon ruske invazije Ukrajine.

Turska otad blokira njihov pristup, navodeći navodnu podršku grupama koje Ankara smatra terorističkim.

Dvije nordijske zemlje obećale su sporazumom u lipnju da će pojačati borbu protiv terorizma i nastaviti s prodajom obrambene opreme Ankari.

“Švedska održava svoja obećanja. Sporazumu pristupamo ozbiljno”, rekao je Billstrom, misleći na nedavne promjene u zakonodavstvu u svrhu pojačavanja borbe protiv terorizma.

Ankara zahtijeva izručenje desetaka navodnih terorista, uključujući turskog novinara Bulenta Kenesa koji živi u egzilu u Švedskoj.

Švedski Vrhovni sud u ponedjeljak je blokirao protjerivanje Kenesa.

Odluka suda je “ozbilno zatrovala… iskrene” pregovore sa Švedskom, rekao je Cavusoglu.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdvojio je u studenom Kenesa kao osobu za koju Turska želi da bude izručena iz Švedske kao uvjet da Ankara podrži pridruživanje Stockholma NATO-u.

Ankara tvrdi da je Kenes član organizacije optužene za pokušaj puča 2016. godine./HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...