Turska i Rusija pokušavaju ostvariti sve veći utjecaj na zemlje Balkana

U sjedištu EU raste zabrinutost da je ugrožen napredak pojedinih balkanskih država ka članstvu u ovoj organizaciji. Upozorenja, posebno na račun BiH, izrekao je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier. EU, a posebno Njemačka, planiraju pojačati diplomatske napore u regiji Zapadnog Balkana.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinemeier je tako prilikom nedavnog boravka u Sloveniji upozorio kako prijeti opasnost da pojedine države “skrenu s puta približavanja EU”, piše Deutsche Welle.

Prema navodima neimenovanih diplomata u Bruxellesu pri tome se najviše misli na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Makedoniju odnosno Srbiju. Ističe se da se od ovih država očekuje da prije pristupa EU obave potrebne reforme. Osim toga je primjetno kako na pojedine države Zapadnog Balkana sve veći utjecaj pokušavaju ostvariti Turska i Rusija.

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je izjavio kako je potrebno da vlada u Sarajevu ne samo najavljuje reforme, nego i da ih sprovodi. BiH sa svojim političkim vrhom podijeljenim po nacionalnim linijama predstavlja jednu od problematičnih zemalja regije. Ipak, u Briselu se primjećuje kako i prilike u Makedoniji postaju sve nestabilnije./HMS/

Najnovije