GRUBA ZLOUPORABA DRŽAVNIH INSTITUCIJA

Turković uputila demarš Izraelu, zatražila pojašnjenje stavova o izbornom zakonu

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koristi državne institucije za promoviranje politike centralizma i unitarizma bošnjačkih stranaka.

Naime, uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova i veleposlanstvu Izraela u Tirani, a povodom Memoranduma koji je jučer objavljen u pojedinim bh. medijima.

Ministrica Turković je u reakciji, jednostrano je zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta u bosansko-hercegovačkim medijima. U demaršu je navela manipulativne i poluistinite informacije:

– Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini – navedeno je, između ostalog, u demaršu.

Inače, demaršu je diplomatski postupak, službeni korak predstavnika države poduzet pri mjerodavnom tijelu druge države ili međunar. organizacije radi prosvjeda, upozorenja, izražavanje određenog stava, poduzimanja mjera i zaštite odgovarajućeg interesa. Oblik demarša nije određen; on može biti usmen ili pisan, ili oboje.

Podsjećamo, veleposlanstvo Države Izrael u Albaniji koje iz Tirane pokriva Bosnu i Hercegovinu podržalo je zahtjeve političkih predstavnika Hrvata za izbornom reformom u BiH.

-Država Izrael smatra da se to mora poštivati i uzeti u obzir pri traženju rješenja za Izborni zakon, koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju. Jedan od načina održavanja ovih ključnih načela je legitimno predstavljanje, koje je potvrdio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda “Sejdić – Finci”, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava tek trebaju biti provedene. Nedostatak provedbe presuda i dalje ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu. Pri tome pozdravljamo spremnost i prijedloge koje je iznijela hrvatska strana u Bosni i Hercegovini tijekom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva – zaključeno je u pismu veleposlanika Izraela za BiH Noaha Gala Gendlera.

DRŽAVA IZRAEL: Pozdravljamo prijedloge koje su iznijeli Hrvati u pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH

/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KATAR

Poljska svladala S. Arabiju- 2:0

Poljski nogometaši ostvarili su pobjedu u drugom kolu skupine C Svjetskog prvenstva, slavili su s 2:0 (1:0) protiv Saudijske Arabije uz prvi pogodak Roberta...